Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΦΥΣΗΤΗΡΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

Μια φάλαινα, μάλλον φυσητήρας, μήκους 8 μέτρων ξέβρασε νεκρή χθες το πρωί η θάλασσα στις Δυτικές Ακτές των Χανίων και συγκεκριμένα  στα Λιβάδια Ιναχωρίου του Δήμου Κισάμου. Το θαυμάσιο θηλαστικό όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία πρέπει να πέθανε όταν η ουρά έμπλεξε ανάμεσα στα δίκτυα ψαράδων.
Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται νεκρό παρόμοιο θηλαστικό την τελευταία τριετία στην περιοχή. Αλλη μια φάλαινα ανάλογου περίπου μεγέθους είχε εντοπιστεί νεκρή στην ίδια περιοχή κοντά στη Χρυσοσκαλίτισσα αυτή τη φορά το καλοκαίρι του 2007.
«Εντοπίσαμε τη φάλαινα σήμερα το πρωί γύρω στις 8 κοντά στη βραχώδη ακτή στην περιοχή του Αγίου Μάμα στα Λιβάδια κοντά στον οικισμό. Είναι περίπου 8 μέτρα και καλοδιατηρημένη κάτι που σημαίνει ότι πέθανε πρόσφατα» ανάφερε ο δημοτικός σύμβουλος Κισάμου και αλιείας κ. Βασίλης Μαρτσάκης.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατος του θηλαστικού πρέπει σε μεγάλο βαθμό να οφείλεται στα δίκτυα που εντοπίστηκαν πάνω στην ουρά του.
«Στο πίσω μέρος της φάλαινας είναι ευδιάκριτα δίκτυα που κρατάνε την ουρά της. Πιθανόν να πέθανε εξαιτίας τους, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσει ειδική επιτροπή που θα  φτάσει το πρωί της Δευτέρας» ανάφερε ο κ. Μαρτσάκης.
Οι κάτοικοι ειδοποίησαν τόσο το Λιμεναρχείο όσο και τον Δήμο Κισάμου καθώς θα απαιτηθεί η απομάκρυνση και η ταφή του θηλαστικού το οποίο σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Στην περιοχή μας συναντάμε πολύ συχνά φάλαινες. Πέρα από αυτή που είχε ξεβραστεί πριν από 3 χρόνια και ήταν φανερό ότι είχε κτυπηθεί από κάποια προπέλα, εμείς που βγαίνουμε ανοικτά στη θάλασσα για να ψαρέψουμε ξιφίες πολύ συχνά βλέπουμε φάλαινες και άλλα μεγάλα θηλαστικά» τόνισε ο κ. Μαρτσάκης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.ΚΩΝΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: