Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!!!!

Να αποχαρακτηριστεί, η Ήμερη Γραμβούσα από αρχαιολογικός χώρος ζητά με προσφυγή του στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο Δήμος Κισάμου, δια των συνηγόρων του Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη.
Ο Δήμος Κισάμου ζητά να παραμείνει αρχαιολογικός χώρος μόνο αυτός που καταλαμβάνεται από το ενετικό φρούριο, επιφάνειας 36 περίπου στρεμμάτων. Το υπόλοιπο μέρος του νησιού, έκτασης 678 στρεμμάτων, δεν έχει κανένα Αρχαιολογικό εύρημα και ενδιαφέρον και πρέπει να περιέλθει στον Δήμο, ελεύθερο αρχαιολογικών, βυζαντινών και άλλων δεσμεύσεων, σημειώνουν οι συνήγοροι του Δήμου Κισάμου.
Στην προσφυγή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Γραμπούσα, το έτος 1990, καταγράφτηκε ως δημόσιο κτήμα από την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων. Η νήσος ολόκληρη, το έτος 2003, παραχωρήθηκε στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού, "για εκτέλεση εργασιών, ανάδειξη των μνημείων, που, κατά το παραχωρητήριο, υπάρχουν στη νησίδα και για έλεγχο και προστασία του αρχαιολογικού χώρου". Όμως, ο εκτός του φρουρίου χώρος, δεν δέχτηκε καμία ανάδειξη. Ούτε προστασία. Έτσι, το νησί παραμένει εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο, ενώ αποτελεί περιοχή μεγάλης περιβαντολογικής και τουριστικής αξίας, καθώς είναι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "ΝΑΤURΑ 2000"».
Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, μπορεί ν' αξιοποιηθεί, από τον Δήμο και να προσφέρει στους δημότες, έσοδα και θέσεις εργασίας. Να βοηθήσει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της όλης περιοχής».
Κατά τους συνηγόρους του Δήμου, που ενημέρωσαν παλαιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου σε έκτακτη συνεδρίασή του, το νησί ανήκε, από καταβολής, ιδιοκτησιακά, στην πρώην Κοινότητα Γραμβούσας και ύστερα, περιήλθε στον Δήμο Κισάμου, με τη συνένωση, που έγινε το έτος 1997, απ' όταν και η Γραμβούσα αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Κισάμου.

 Θαυμάζω το κουράγιο μας που προσπαθούμε να επανακτήσουμε ..... τα δωρισμένα, βέβαια σε αυτήν την προσπάθεια καλό είναι να συνοδεύεται και το κάθε έγγραφο που στέλνομαι προς τις κρατικές υπηρεσίες με τις υπογραφές των τότε δικών μας βουλευτών που απλόχερα το έκαναν δώρο. Τότε που ονειρευόμαστε "Κάστρων περίπλους" και κάθε χώρος που ήταν προς ανάπτυξη τον κάναμε δωράκι στους ιδιώτες μέσω κράτους.
Χαράς το κουράγιο μας να ζητούμε πίσω τα δώρα μας ......... γνήσιοι ανοικτομυάλιδες.                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: