Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

ΚΟΡΟΙΔΙΑ; ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

 Επειδή πολλά site's σήμερα δίνουν την εικόνα στο κόσμο, έχοντας "ενημέρωση", ψευδέστατη σαφώς, ότι έχει δοθεί ΠΑΡΑΤΑΣΗ για δόμηση στα ακίνητα που βρίσκονται εκτός οικισμού και ήταν άρτια και οικοδομήσιμα ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ (μικρότερα των 4στρ) όποιος θεωρεί ότι όντως δόθηκε ΠΑΡΑΤΑΣΗ δεν έχει παρά να πρωτοκολλήσει ένα αίτημα για έκδοση Ο.Α σε ακίνητο αυτής της διαδικασίας.... δυστυχώς θα απογοητευτεί, μετά το νομοθέτημα κόλαφο ξεκινά και η κοροϊδία .... έγραψε στην σελίδα του ο μηχανικός Γιώργος Σχοινοπλοκάκης... 
για να συμπληρωθεί και το ρεπορτάζ σε πολλά σαιτ των Χανίων με το παρακάτω κείμενο; 

Καμία παράταση δεν δόθηκε στην κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, παρά τα όσα γράφτηκαν σε αθηναϊκά ΜΜΕ, ξεκαθάρισε την Πέμπτη στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός. Η αναφορά στον Σεπτέμβριο του 2023 που υπάρχει στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αφορά την έκδοση όρων δόμησης, για τους οποίους όμως θα έπρεπε να είχε γινει αίτηση πριν λήξει η προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου.
“Δεν είναι καμιά καινούρια παράταση. Είναι αυτό που ξέραμε και απλά είναι το νομοθετικό “ντύσιμο” των όσων είχε πει το υπουργείο. Αρχικά ξέραμε ότι ως τις 9 Δεκεμβρίου έπρεπε να είχε βγει η προέγκριση οικοδομικής άδειας. Αυτό μετά άλλαξε στο ότι αρκούσε απλώς να είχε γίνει η αίτηση για προέγκριση ή για έκδοση όρων δόμησης. Και τώρα δίνεται μια περίοδος ως τον Σεπτέμβριο για να βγει η οικοδομική άδεια. Αυτό αφορά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου και δίνει τη δυνατότητα να βγει η οικοδομική άδεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Δυστυχώς δεν είναι παράταση. Εμείς καλούμε ακόμα και τώρα να διορθωθεί αυτό που είναι λάθος και δεν εξυπηρετεί κάπου”, τόνισε ο κ. Σοφιανός.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ ρωτήθηκε ακόμα για τους δασικούς χάρτες και τόνισε ότι η εξέταση των ενστάσεων προχωράει αργά, ενώ άλλο ένα ζήτημα που αφορά ιδιοκτήτες είναι πως στην Κρήτη δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών:
“Έγινε μια πρώτη κύρωση του δασικού χάρτη με πάρα πολλά προβλήματα, γιατί το υπόβαρο του χάρτη είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει σοβαρή επιστημονική δουλειά. Έχει πάρα πολλά λάθη μέσα. Έχουν φτιαχτεί άλλες δύο επιτροπές για την εξέταση των ενστάσεων, αλλά είναι τόσες πολλές και τόσο περίπλοκα τα θέματα που δεν θα τελειώσουν σύντομα. Αρχικά έλεγαν ότι κάθε επιτροπή θα έβλεπε 100 υποθέσεις τον μήνα. Αυτό δεν είναι κατορθωτό, βλέπουμε ότι πάνε σε 25 με 50 υποθέσεις. Δηλαδή ο χρόνος για να τελειώσουν θα διπλασιαστεί τουλάχιστον.
Υπάρχει επίσης μια θεσμική έλλειψη. Στην Κρήτη ακόμα περιμένουμε το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών. Θα είναι το όργανο που θα αποφασίζει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς διάφορων εκτάσεων, είναι κρατικός φορέας που πρέπει να δημιουργηθεί από το υπουργείο και έχει γίνει στις υπόλοιπες περιφέρειες. Έχω ζητήσει να επισπευσθεί η περίπτωση της Κρήτης όπου θεωρώ ότι θα χρειαστεί να γίνει ένα ανά περιφερειακή ενότητα, δεν φτάνει ένα για όλο το νησί. Έχουμε για παράδειγμα πολλές περιπτώσεις χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες όταν είναι ιδιωτικές, με βάση τους νόμους που έχουμε, δομούνται. Αλλά αυτό περιμένουμε να μας το πει το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, το οποίο δεν υπάρχει.”
Τέλος, όσον αφορά το κτηματολόγιο και υπό το φως πρόσφατων δημοσιευμάτων ότι η επιβολή προστίμου σε όσους δεν ενέταξαν τα ακίνητά τους εμπρόθεσμα σε αυτό, θα αναβληθεί, ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι καμία ενημέρωση για κάτι τέτοιο δεν έχει δοθεί από το υπουργείο:
“Για να επιβληθεί πρόστιμο, πρέπει να βγει απόφαση υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνηση που θα ορίζει πώς θα επιβάλλεται και πόσο θα είναι. Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει τίποτα από την καταληκτική ημερομηνία, είναι σαν να έχει δοθεί παράταση. Αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι σε δέκα μέρες δεν θα βγει ο υπουργός να ανακοινώσει το πρόστιμο. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τί θα γίνει”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: