Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Αυξήσεις και αλλαγές στην τιμολόγηση
Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης* 
Η σημαντική άνοδος  των τιμών ελαιολάδου, αλλά και η ανάλογη αύξηση όλων των συντελεστών  παραγωγής (εργατικά, λιπάσματα, μηχανήματα, καύσιμα, ρεύμα κλπ) έφερε δραματικές μεταβολές σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την διάθεση ελαιολάδου.    
 -Στον τομέα της παραγωγής τα ημερομίσθια αυξήθηκαν από 30-35 € πέρυσι σε 50-70 € φέτος, ενώ παράλληλα και οι συμφωνίες καλλιέργειας, άλλαξαν πολύ σε βάρος των παραγωγών. Τα «σιμισιακά» περιορίστηκαν μόνο στην συγκομιδή οπότε το 50% της παραγωγής αναλώνεται μόνο για την συλλογή του ελαιοκάρπου.
   Στον τομέα της μεταποίησης τα "δικαιώματα" των ελαιοτριβείων, από 12/1 (8,5%) παλαιότερα, σχεδόν διπλασιάστηκαν και έφτασαν μαζί με την εισφορά  δακοκτονίας κλπ μέχρι και 15%  
 Στον τομέα της διάθεσης με «κόψιμο» στα ελαιοτριβεία, τιμολογιακή κλιμάκωση με βάση την τιμή για οξύτητα 0,3ο και μείωση της ανά γραμμή (0,1ο) της αύξησής της μεταβλήθηκε. Έτσι από 3 λεπτά, που ήταν μέχρι πέρυσι, φέτος αυξήθηκε σε 5 έως και 10 λεπτά σε διάφορα ελαιοτριβεία.
   Παράλληλα όμως η τιμή φαίνεται πως αλλάζει και ανάλογα με την παλαιότητα. Άλλη τιμή ισχύει αν τα λάδια είναι παλιά και άλλη αν είναι φρέσκα, έστω και αν βρίσκονται αποθηκευμένα στο ίδιο ελαιοτριβείο!  
  Στον τομέα της ποιότητας εκτός από τις δακοπροσβολές έχουν εμφανιστεί και άλλοι «νεοφυείς» παράγοντες. Έτσι, όπως μας μεταφέρουν με απορίες  διάφοροι παραγωγοί η ποιότητα του παραγομένου ελαιολάδου επηρεάζεται και από το αν το πάρεις στο σπίτι σου ή το αφήσεις στο ελαιοτριβείο! Η μετρούμενη οξύτητα αποκτά άλλη τιμή αν το λάδι αναφέρεις ότι θα το πάρεις στο σπίτι σου και άλλη αν το αφήσεις στο ελαιουργείο για (αποθήκευση) διάθεση!
Πως αυτό γίνεται; Μυστήριο!  

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: