Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΗΠΟΥΡΓΟ ΤΑΓΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Η με αριθμό 250/2-12-2022 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα – Ηλία  Αρσένη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Αδειοδοτούν παράνομα γιγάντια τουριστική μονάδα στα προστατευόμενα Φαλάσαρνα», απαντήθηκε στην βουλή απο του υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργεια κ. Ταγάρα Νικόλαο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας :
Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται αυτό το αίτημα για την επένδυση αυτή, είναι σε φάση διαβούλευσης. Έχουν απαντήσει πολλοί φορείς, και θεσμικοί, και ο Δήμος Κισάμου έχει απαντήσει, και η Περιφέρεια Κρήτης έχει απαντήσει, και βεβαίως υπάρχουν σε ό,τι αφορά την όλη περιοχή θετικές για μέρος της επένδυσης απαντήσεις και γνωμοδοτήσεις, αλλά και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, ειδικά προς την παραλιακή ζώνη. Διότι όπως ξέρετε κι εσείς αναπτύσσεται σε δύο υψομετρικά επίπεδα. Αυτό που είναι προς την ακτογραμμή είναι πιο χαμηλά. Το επόμενο είναι ψηλότερα. Και σίγουρα θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν αυτά στα οποία αναφέρθηκα. 
Είναι στη φάση διαβούλευσης, αξιολόγησης όλων των γνωμοδοτήσεων και των παρατηρήσεων, και αυτά θα ληφθούν σοβαρότατα υπόψη στην τελική απόφαση, στη βάση αρχής που είπα, ούτε πρόσθετα πρόστιμα ούτε καταστροφή της ιδιαιτερότητας που υπάρχει στην περιοχή. Διότι πράγματι έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, που πρέπει να προστατεύσουμε.
Σε κάθε περίπτωση είπαμε ότι γίνεται διαβούλευση και η διαβούλευση έχει ένα λόγο για να γίνεται, για να εκφράσει ο καθένας θεσμικός ή μη, ο κάθε φορέας, κάθε πολίτης την άποψή του, τα επιχειρήματά του. Και η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη σε κάθε γνωμοδότηση, σε κάθε θέση να τεκμηριώσει την απάντηση θετική ή αρνητική. Και όλα αυτά ως υλικό αξιολογούνται στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν πηγαίνει τυπικά στο Συμβούλιο Επικρατείας. Άμα ήταν τυπικά, τότε δεν θα συζητούσαμε. Είναι ουσιαστική η παρέμβαση και η γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Επικρατείας όλου του υλικού που θα φτάσει εκεί. 
Και επειδή, όπως ξέρετε, είναι ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό που αφορά την επένδυση, άρα και αυτό θα εγκριθεί, αν εγκριθεί και αν φτάσει ως εκεί, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο θα λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που αναφερθήκατε πριν. Άρα δεν έχει κανείς να κρύψει τίποτε. Και στο τέλος, δεν είμαστε χρήσιμοι εδώ αν νομοθετούμε ή αποφασίζουμε με τρόπο και με θέσεις που αύριο θα καταπέσουν στο Συμβούλιο Επικρατείας, γιατί τότε δεν θα έχουμε προσφέρει τίποτε. Το αντίθετο θέλουμε. Θέλουμε να έχουν ληφθεί όσο γίνεται ασφαλέστερα τα μέτρα για κάθε επένδυση, σε περιοχές που επιτρέπονται με τους νόμους και με τους κανόνες που επιτρέπονται να γίνουν, για να έχουν διάρκεια και οι επενδύσειςΔεν είμαστε εδώ για να αποφασίζουμε σήμερα και να καταστρέφονται και οι επενδυτές αύριο. Δεν κάνουμε καλό ούτε σε αυτούς. Αυτά τα αναφέρω γιατί είναι θέση αρχής. 
Άρα, η απάντησή μου, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το θέμα της τεκμηρίωσης στις αρνητικές περισσότερο γνωμοδοτήσεις ή θέσεις, είναι υποχρέωση των υπηρεσιών η τεκμηρίωση προς όποια κατεύθυνσης να είναι ακόμη πιο υπεύθυνη και σοβαρή και ολοκληρωμένη. Διότι θα ληφθεί υπόψη στην τελική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, πράγματι το ειδικό για τον τουρισμό κατέπεσε. Αυτά θα ληφθούν υπόψη και ως προς τη θέση και ως προς το μέγεθος της επένδυσης. Είναι αυτά που αξιολογούνται αυτή τη στιγμή. Άρα λαμβάνονται υπόψη και στην τελική απόφαση με την τεκμηρίωση για το τι και το πώς. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας δώσω απάντηση οριστική, διότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος για να σας απαντήσω. Όμως, εκφράζω από αυτή τη στιγμή τη θέση ότι όλοι οι προβληματισμοί, σε ό,τι αφορά την προστασία και σε ό,τι αφορά την νομιμότητα, αυτά θα ληφθούν υπόψη στην εξέλιξη της διαδικασίας. Είναι σε φάση αξιολόγησης όλων αυτών των παρατηρήσεων που αναφερθήκατε. 

Εγώ λέω να βάλουμε κανένα δικηγόρο ακόμα απο εδώ μα λεφτά υπάρχουν...
Απορώ βέβαια για ποιον δουλεύουν όλοι αυτοί που θέλουν την προστασία της περιοχής και δεν θέλουν επενδύσεις στην περιοχή, για το πολιτικό συμφέρον τους ή για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: