Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 28 Απριλίου 2018

MΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ vs ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ

Του Κώστα Ντουντουλάκη
Κρίμα, κρίμα γι' αυτόν! Τελικά, ήταν απαράδεκτα επιθετικός όταν στην συζήτηση που ακολούθησε την κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα ομιλία του στο καφέ Κήπος στα Χανιά, προσπάθησα να υπενθυμίσω απλά την άποψη της "θεωρίας της παλαιολιθικής συνέχειας της γλώσσας"(βλ. βικπαίδεια κλπ) την αντίθετη προς την (καθόλου ανιδιοτελώς...) κυρίαρχη σε ακαδημαϊκούς κύκλους θεωρία του "ινδοευρωπαϊσμού" και την παταγωδώς καταρρέουσα πια με βάση ακι την απλή κοινή λογική, άποψη Μπαμπινιώτη και πολλών παλιών γλωσσολόγων περί ύπαρξης Γλώσσας μόνο εδώ και 4-5.000 χρόνια. Η θεωρία παλαιολιθικής γλωσσικής συνέχειας είναι άποψη κατ΄αρχήν μιας σειράς σημαντικών ξένων γλωσσολόγων μα και του μεγάλου παλαιοντολόγου ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού, άθλια κυνηγημένου ως προς τα τεράστιας σημασίας ευρήματά του (αρχάνθρωπος Πετραλώνων 700.000 ετών, παλαιολιθικά εργαλεία 4 ως και 11 εκατομ. ετών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κλπ κλπ) και αποσιωπούμενου από το εγκάθετο πανεπιστημιακό κατεστημένο... Μα ήταν δυστυχώς και εμπαθής ψεύτης όταν διακόπτοντάς με ...πολύ παιδαγωγικά και ...δημοκρατικά, με υψωμένο τόνο φωνής φώναξε "άφησέ τα αυτά, η άποψη της παλαιολιθικής συνέχειας της ανθρώπινης γλώσσας είναι μόνο του Πουλιανού"! Και μετά πως είναι ανοησία τα περί πινακίδας ....
...Δισπηλιού γιατί λέει "δε μπορεί ξύλο να διατηρηθεί χιλιάδες χρόνια στο νερό"!!! (Τόσο εμπαθώς άσχετος!!! Γεμάτο το διαδίκτυο και όλες οι εγκ/δειες και πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλία για την πινακίδα αυτή και χιλιάδες φωτογραφίες της και πασίγνωστη η συμφωνία όλων των Ελλήνων και ξένων ειδικών χρονολογητών παλαιοντολόγων πως είναι όντως του 5.100 με 5.300 πΧ...) . 
Έχουν χτιστεί πάμπολλες καριέρες δυστυχώς με βάση τις απόλυτα αντιεπιστημονικές θεωρίες σκοπιμοτήτων περί "Αρείας φυλής" , του "Ινδοευρωπαϊσμού" και ...περί προέλευσης ανθρώπου και πολιτισμού από την περιοχή του "περιούσιου λαού με την γελοία θεωρία "φοινικικού" αλφαβήτου (όταν ο Φοίνικες καν δεν είχαν το αλφα ούτε κανένα φωνήεν στο πολύ μεταγενέστερο της ελληνικής γραφής, φοινικικό σύστημα γραφής μόνο με σύμφωνα! ,...
-Παραπέρα: Κατ΄αρχήν 1. Θεωρεί τον εαυτό του ο τόσο σεμνός κ. Μπαμπινιώτης σημαντικότερο επιστήμονα μελετητή της ελληνικής προϊστορίας από τον Πουλιανό και τον κορυφαίο καθηγητή (κάθε άλλο από ..."εθνικιστή" αφού ήταν στέλεχος του ΚΚΕ) Χουρμουζιάδη που πρώτος αποκάλυψε πως η πινακίδα του Δισπηλιού Καστοριάς του 5.300 πΧ, είχε ελληνικά γράμματα χαραγμένα; Μήπως ίσως επειδή είναι ο εκλεκτός "ινδοευρωπαϊστής" και "φοινικιστής" των πολιτικών ελίτ που τον διόρισαν κάποτε και πρόεδρο του υπεύθυνου για τα χάλια της ελληνικής παιδείας (που σωστά διαπιστώνει, αλλά τι έκανε τότε;...) Παιδαγωγικού Ινστιτούτου; 2. Ποτέ δεν αποκαλώ ψεύτη κάποιον χωρίς αποστομωτικές αποδείξεις για το ψέμα του. Παραθέτω λοιπόν δημόσια τι γράφει η βικιπαίδεια για την "θεωρία παλαιολιθικής συνέχειας της Γλώσσας", που τάχα κατά τον κ. Μπαμπινιώτη ..."είναι μόνο του Πουλιανού": "Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Θεωρία της παλαιολιθικής συνέχειας (PCT) προτείνει ότι οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες κατάγονται από την Ευρώπη και έχουν συνεχή παρουσία και εξέλιξη από την παλαιολιθική εποχή
Βασίζεται σε μια αμφιλεγόμενη για πολλούς σύνθεση γλωσσολογικών μελετών, αρχαιογενετικών μελετών που υποδεικνύουν ότι το 80% της γενετικής δεξαμενής των Ευρωπαίων έχει παλαιολιθική προέλευση, καθώς και αρχαιολογικών δεδομένων που υποδεικνύουν ευρωπαϊκή πολιτισμική συνέχεια.
Οι βασικοί υποστηρικτές είναι οι Ιταλοί γλωσσολόγοι Μάριο Αλινέι (Mario Alinei), Γκαμπριέλε Κόστα (Gabriele Costa) και Τσιτσέρο Πόγκιρκ (Cicero Poghirc) καθώς και Γερμανοί και Βέλγοι αρχαιολόγοι Αλεξάντερ Χάουσλερ (Alexander Hausler) και Μαρσέλ Οτ (Marcel Otte).
Οι υποστηρικτές στιγματίζουν την ανεπάρκεια αποδείξεων μιας ινδοευρωπαϊκής εισβολής την εποχή του χαλκού, την έλλειψη γενετικής αλλαγής από την παλαιολιθική εποχή, καθώς και την αναλογία με την παλαιολιθική καταγωγή των Ουραλικών πληθυσμών και γλωσσών στην Ευρασία. Οι επικριτές απαντούν ότι η γενετική συνέχεια δεν σημαίνει γλωσσική συνέχεια.
Φαίνεται ότι η βασική διαφωνία είναι η χρονική κλίμακα. Οι περισσότεροι σύγχρονοι γλωσσολόγοι θεωρούν ότι σε δέκα χιλιάδες χρόνια θα πρέπει να έχει εκλείψει οποιοσδήποτε συσχετισμός μεταξύ των γλωσσών. Ως εκ τούτου η παλαιολιθική καταγωγή των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών δίνει στην εξέλιξη των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών παράλογα μεγάλη ιστορική διάρκεια. Αντίθετα, οι υποστηρικτές της συνέχειας φαίνεται να θεωρούν ότι η γλωσσολογικές μεταβολές έχουν κύρια αιτία κοινωνικοπολιτικές μεταβολές, διαφορετικά η εξέλιξή τους είναι πολύ περισσότερο συντηρητική. Ως εκ τούτου η καταγωγή των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών από την εποχή του χαλκού (4η πΧ χιλιετία) έχει ανεπαρκή ιστορική διάρκεια για να δικαιολογήσει την ποικιλία της ινδοευρωπαϊκής ομογλωσσίας."
-Τέλος, ορίστε από την βικιπαίδεια η φωτό και η παρουσίαση της ... 😂"αδύνατο να διατηρηθεί σε νερό" κατά τον (εντελώς άσχετο ή συνειδητό δαστρεβλωτή;...) κ. Μπαμπινιώτη, ως ξύλινη, πινακίδας του Δισπηλιού:
"Πινακίδα του Δισπηλιού
Στην πρώτη στήλη μερικά σύμβολα από την πινακίδα (οι άλλες τρεις είναι για σύγκριση)

Η πινακίδα του Δισπηλιού (επίσης γνωστή και ως Κείμενο ή Δίσκος του Δισπηλιού) είναι ένα από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στον οικισμό της λίμνης του Δισπηλιού στην Καστοριά. Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Αντώνιο Κεραμόπουλο. Το 1992, μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές υπό τον καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Χουρμουζιάδη.
Σύμφωνα με το Χουρμουζιάδη, η πινακίδα είναι ξύλινη και η χρονολόγηση με C14 έδειξε ότι πρέπει να δημιουργήθηκε στο 5260 π.Χ. Ο οικισμός στην λίμνη της Καστοριάς χρονολογείται ανάμεσα στο 5600 π.Χ. και 4000 π.Χ. Η πινακίδα, αναφέρει ο Χουρμουζιάδης, φέρει χαράγματα ή σήματα, 'μια προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε' παρά γραφή.
Η πρώτη γενικά αποδεκτή πριν από αυτήν καταγεγραμμένη γραφή είναι η σφηνοειδής σουμεριακή γραφή της 3ης χιλιετίας π.Χ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: