Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η αιμοδοσία είναι ευγενική πράξη που σώζει ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα τιμής και ζωής. Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιον άλλο-το δώρο της ζωής. 
Η χορήγηση αίματος είναι αναγκαία:
•στους χιλιάδες τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων.
•στα άτομα που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, στην πλειοψηφία τους παιδιά.
•σε ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα (πχ λευχαιμία), ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.
•σε όσους πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (πχ αιμορροφιλία).
•όταν υπολογίζεται αξιόλογη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.
•σε ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό.
Μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματός του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή.
Το ΕΠΑ.Λ Κισάμου σε συνεργασία με το Γενικό  Νοσοκομείο Χανίων "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" διοργάνωσε, την Τρίτη 17.04.2018 στο χώρο του σχολείου, εκδήλωση με θέμα: «Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας». Η δράση έγινε στο πλαίσιο της Υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων Αγωγής και Προαγωγής Υγείας σε σχολικές μονάδες σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο.
Σκοπός της εκδήλωσης που παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου ήταν η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοτικής συνείδησης του μαθητικού πληθυσμού.
Εισηγήτριες στην εκδήλωση, ήταν η βιοπαθολόγος κα Μαρία Πλέγα και η νοσηλεύτρια αιμοδοσίας – μέλος του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» - κα Βαρουξάκη Μαρία από το Γενικό  Νοσοκομείο Χανίων "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ",  οι οποίες μεταξύ άλλων τόνισαν ότι:
•n αιμοδοσία είναι ανώδυνη και ακίνδυνη 
•με τις εξετάσεις που γίνονται στο αίμα του αιμοδότη προλαμβάνονται  δυσάρεστες καταστάσεις γι’ αυτόν.
•η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό του υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.
•η αιμοδοσία δεν είναι ηρωική πράξη αλλά δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτη.
•πρέπει να υπάρχει αίμα όταν το χρειαζόμαστε
•πρέπει να απαλλάξουμε τον εαυτό μας, το φίλο, το συγγενή, το γείτονα, τον άγνωστο συνάνθρωπο που κινδυνεύει από το άγχος να βρει αίμα όταν το χρειάζεται 
•η μοναδική θεραπεία για ένα παιδί ή για έναν ενήλικα που νοσεί από λευχαιμία ή άλλες παθήσεις του αίματος είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές του Γενικού Λυκείου Κισάμου. Μετά το πέρας της εισήγησης και της συζήτησης που ακολούθησε, αρκετοί από τους μαθητές του σχολείου μας που είχαν κλείσει τα 18 έγιναν εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων.
Ζουριδάκης Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: