Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΛΙΣΣΙΑΣ

Στις 19 Απριλίου το 1ο Γυμνάσιο Κισάμου επισκέφτηκε το αιολικό πάρκο της Μελλισιάς. Από την σελίδα του διευθυντή του σχολείου κ. Ψαράκη Γιώργου, σας μεταφέρω ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία του.
 - Η Ημερήσια παραγωγή ρεύματος αξίας είναι γύρω στα 20.000€ από τις 11 δανέζικες ανεμογεννήτριες Vestas V52, ισχύος 850 KiloWatt.
Οι τοπικές κοινωνίες αργά αλλά σταθερά δείχνουν να αποδέχονται αυτή τη μορφή ενέργειας, καθώς γίνονται σοβαρά βήματα προς ένα δίκαιο μοίρασμα του πλούτου αυτού. Για παράδειγμα, η γαλλική EDF En Hellas, η ιδιοκτήτρια εταιρία και εκμεταλλευτής του αιολικού πάρκου της Μελισσιάς δίνει κάθε χρόνο 70.000€ στο Δήμο Κισάμου, όπως επίσης δωρεάν ρεύμα σε όλους τους κατοίκους στα γύρω χωριά (Σηρικάρι, Μελισσιά,...). Επίσης απασχολεί αρκετούς ντόπιους εργαζόμενους.
Αν τελικά γίνει η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ, τότε θα αξιοποιείται πλήρως το παραγόμενο ρεύμα. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ αναγκάζεται πολλές φορές να απορρίπτει ρεύμα των αιολικών πάρκων, κυρίως τους μήνες Σεπτέμβρη έως Απρίλη. Αντίθετα, στους τουριστικούς μήνες, η ζήτηση είναι τεράστια ανέφερε ο κ. Σερπετσιδάκης υπεύθυνος του αιολικού πάρκου.

1 σχόλιο:

Nektarios είπε...

Στη Μελισσιά δεν δίνει τίποτα.