Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

1938 Η Σκαλίδη γεμάτη Εονίτες και Εονίτισσισες που περιμένουν κάποιο υπουργό του Ματαξά.... ίσως και τον ίδιο, αν και η ντόπια ιστορία, δεν το αναφέρει. Σημείο συνάντησης (η Σκαλίδη ήταν τότε διπλής κυκλοφορίας) έξω απο το φαρμακείο Λυγιδάκη.
1948 οι Γερμανοί (ίσως και οι Βρετανοί) έχουν ανατινάξει την προβλήτα στο Τελωνείο και η μεταφορά των κρασιών πλέον (τα βλέπουμε αριστερά) γίνεται με τις μαούνες στα πλοία που έχουν αράξει ανοικτά.
1951 ξανασυντήνεται επίσημα ο Κισαμικός, με πρόεδρο τον Γιώργο Κουνελάκη. Φορά την γνωστή φανέλα με ένα μεγάλο Κ στο στήθος και χρησιμοποιεί σαν γήπεδο ένα χωράφι λίγο παραπάνω απο τις παιδικές χαρές. 
22 Δεκεμβρίου 1957 σαν νέος Επίσκοπος φτάνει στην Κίσαμο ο Ειρηναίος, όπου τυγχάνει τεράστιας υποδοχής απο τον λαό της Επαρχίας που τον συνοδεύει ως και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Καλοκαίρι του 1970 φτάνει και στο Καστέλι η πλαστική σκούπα... που αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο.... τέρμα οι "παρασύρες" και οι αυτοσχέδιες σκούπες.......











Δεν υπάρχουν σχόλια: