Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 11 Απριλίου 2017

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τα Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αποτελούν τον σημαντικότερο θεσμό για τον κλάδο της ελαιοκομίας σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. 
Και φέτος για 3η χρονιά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας με βάση της αναπτυξιακές και δημιουργικές δυνατότητες που διαθέτει και σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς αλλά και με διακεκριμένους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό οργάνωσε το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» στην Καλαμάτας. Μια επίπονη προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι στόχος είναι να κατοχυρωθεί ο μεσσηνιακός ελαιώνας και να αναδειχθούν τα δύο ΠΟΠ του νομού, ελιάς και ελαιόλαδου.
Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις καλλιεργητικές πρακτικές, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελαιοκομίας, την ποιότητα του ελαιολάδου, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ / ΠΓΕ.
Είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής με θέμα 'Ελεγχόμενη διάθεση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων στο έδαφος - Μια περιβαλλοντικά αποδεκτή και οικονομικά εφικτή διαχείριση' και τους ευχαριστώ!
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων και ολοκληρώθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου “Panelaion” 2017, με τη διάκριση 13 συνολικά ελαιολάδων από τα 33 που συμμετείχαν από διάφορες περιοχές της χώρας. Επικεφαλής του πάνελ του διαγωνισμού ήταν η Ε. Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονας κατά το παρελθόν εκπρόσωπός της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας για θέματα ποιότητας, που τόνισε ότι «σκοπός πρέπει να είναι η εφαρμογή καλών πρακτικών παντού, ώστε να πετυχαίνουμε υψηλή ποιότητα παρθένου ελαιολάδου». 
Συγχαρητήρια στους οργανωτές! Μήπως είναι η ώρα να γίνει κάτι αντίστοιχο στη Κρήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: