Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΣΑ ΘΟΛΑΘΟΥΝΕ ΤΑ ΝΕΡΑ...

Φαραντάκης Παντελής γεννήθηκε το 1924 στον Δραπανιά Κισάμου. Επαγγελματίας λαουτιέρης με σταθερό το παίξιμο, συνεργάστηκε με πολλούς βιολιστές της περιοχής, ξεχωρίζουμε όμως την συνεργασία του με τον μεγάλο Γιώργη Μαριάνο. Για πολλά χρόνια αποτέλεσαν μια εξαιρετική ζυγιά, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα. Επίσης, σε μερικά φιλικά γλέντια συνόδεψε με τις πενιές του, τον θρυλικό τροβαδούρο της Γραμπούσας, τον Νικολή Τσέγκα.
Έχει γράψει πάνω απο 3000 μαντινάδες που σώζονται οι περισσότερες σε ιδιόχειρο χειρόγραφο γραμμένες απο το 1933 ως το καλοκαίρι του 2016 που πέθανε.  
Πασίγνωστες είναι:
-Σα θολαθούνε τα νερά του κόλπου της Κισάμου, μάθε πως τα θολάνανε τα μάτια τα δικά μου. 
-Παράξενα η τύχη μου που μ΄εχει δικασμένο. Ούτε να ζήσω δεν μπορώ, ούτε και δεν πεθαίνω. 
-Ρίχνω τ΄αγκίστρι δε τσιμπάς, χαλάς μου και το δίχτυ, στο τέλος θα αναγκαστώ να ρίξω δυναμίτη.
Πηγή: Δεικτάκης Αθανάσιος -Πατήρ Ιωάννης Λουπασάκης.

1 σχόλιο:

ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ είπε...

ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ
ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ