Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Ο σεισμός που αισθάνθηκε η ανατολική Κρήτη χθες ήταν μεγάλος της έντασης 5.4R, όμως άμα ψάξεις βαθιά στην ιστορία θα δείς ότι υπήρχαν πάμπολλοι σεισμοί πάνω και από 7R. 
Ο πρώτος καταγεγραμμένος ήταν το 368 π.Χ. έντασης 7.7R. Κατά τον Dapper και οι 100 πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από το σεισμό, ενώ κατά τον Πλίνιο, 60 από αυτές τις πόλεις έπαθαν τεράστια καταστροφή. 
 Το 66 μ.Χ. σεισμός με ένταση 7.0 R πλήττει το Ηράκλειο ο Γεωργιάδης (1904) τοποθετεί το σεισμό το 62 μ.Χ και παραθέτει αποσπάσματα από το Φυλόστρατο όπου αναφέρεται ότι αναδύθηκε νησί από τη θάλασσα στον πορθμό μεταξύ Θήρας και Κρήτης
Το 439 μ.Χ  έγινε σεισμός έντασης 7.6R και μαθαίνουμε από το Μαλάμα ότι ο σεισμός αυτός ήταν τρομακτικός και κατέστρεψε όλη σχεδόν την Νότια Κρήτη.
Το 796 μ.Χ 7.5R  κτυπούν την Γόρτυνα. Ο Θεοφάνης αναφέρει ότι έγινε την νύχτα της 7ης Απριλίου του έτους 796 ήταν τόσο μεγάλος που στην Αλεξάνδρεια η δόνηση εκανε ζημίες στον φάρος της. 
Το 1494 μ.Χ 7.2R κτύπησαν το Ηράκλειο. Από διηγήσεις των περιηγητών της εποχής Olivier και Thenet προκύπτει ότι έγινε την 1η Ιουλίου 1494 ημέρα Τρίτη στις 4 το απόγευμα.
Φυσικά κανένας δεν ήταν σαν αυτό του 365 μ.Χ. που η ένταση του έφτασε τα 8.3-8.2R. Τέσσερα μίλια νότια-ανατολικά των Φαλασάρνων.
Καταστροφή Κισάμου και Φαλασάρνων, ανύψωση του δυτικού τμήματος της Κρήτης με καταστροφικές συνέπειες είναι άξιο λόγου η αναφορά του Αμμιανού Μαρκελλίνου: 21 Ιουλίου 365 ο ιστορικός βιώνει και περιγράφει την τρομερή καταστροφή που παρόμοια της δεν βρίσκει κανείς ούτε στους θρύλους αλλά ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα: Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε να αποκαλυφθεί ο βυθός της…..Πολλά πλοία εξόκειλαν και οι άνθρωποι περιπλανιόταν στα λίγα νερά που απόμειναν μαζεύοντας ψάρια και οστρακοειδή. Εντός ολίγου όμως υπερυψωμένα θαλάσσια κύματα όρμησαν …ισοπεδώνοντας κτήρια ή οτιδήποτε άλλο συναντούσαν στο δρόμο. Μερικά μεγάλα πλοία είχαν εκσφενδονιστεί από το κύμα στις στέγες σπιτιών και άλλα σε απόσταση 2 μιλίων από την ξηρά.
Πρόκειται για τεκτονικό σεισμό, λόγω σύγκρουσης της αφρικανικής με την ευρωπαϊκή πλάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: