Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΙΣΑΜΟΥ.....

Κούραση μόνο προκαλούν πια οι καινούριοι όροι που αναμασούν για το πολιτιστικό προϊόν και την ανάδειξη του πολιτιστικού. Όπου και να ταξιδέψεις στην άλλη Ελλάδα, η αξιοποίηση προγραμμάτων για ανάδειξη και ανάπλαση είναι αξιοθαύμαστη. Δείχνουν ότι αλλού οι άνθρωποι θέλουν, σκέπτονται και βρίσκουν τρόπους και πόρους και υλοποιούν.
Στον έρημο τόπο μας αρχές, εξουσίες και αρμόδιοι ψάχνομε ακόμα το πολιτιστικό προϊόν να αναδείξομε. Ο κοινός νους όμως βλέπει τα πολύ απλά τον τόπο μας:  
Δρόμοι χωματόδρομοι και ανασκαμμένοι ή μπαλωμένοι και κυκλοφορία  σ'αυτούς σε πρωτόγονη ή μεσαιωνική κατάσταση.
Πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή τέτοια που ο πεζός κινδυνεύει, γιατί ή δε χωρεί να περάσει ή θα τον στραβώσει το κλαδί του δέντρου ή θα τον ρίξει η λακκούβα. Συντριβάνια ξερά. Παραλία μίζερη με μοναδική αγωνία πόσες καρέκλες θα μπουν στα πεζοδρόμια. Ο ηλικιωμένος πεζός δε μας νοιάζει που θα περπατήσει.
Δημοτικές τουαλέτες ανύπαρκτες!!!!!!!!  Χρόνια τώρα. Αλήθεια  σκέφτηκε κανείς να ενοικιαστεί ένα οίκημα από τα τόσα κλειστά και να γίνει δημοτικές τουαλέτες; Ταμπέλες και πινακίδες μη συζητήσομε. Δημοτικός πολιτιστικός χώρος ένα πνευματικό πολύκεντρο ανύπαρκτο.
Η πλατεία του μουσείου, του μικρού μας κοσμήματος, απέραντο παρκινγκ και κάποιες πλευρές του και πρόχειρα ουρητήρια. Η πλατεία Βενιζέλου μόνο για το κοινό δε προσφέρεται.
Οι αρχαιολογικοί μας χώροι σκουπιδότοποι. Πότε  θα μπουν σε πρόγραμμα να αναπλαστούν και να αναδειχτούν τα σπαράγματα του βενετσιάνικου κάστρου που απόμεινα μετά το κτίσιμο πολυκατοικίας μέσα του; Πότε θα αναδειχτεί η ρωμαϊκή και η χριστιανική Κίσαμος. Αξιολογήσαμε ποτέ την οδό Καμπούρη το παλιό τσαρσί με τη βρύση με τον Αγ. Σπυρίδωνα; Πότε θα απεγκλωβίσομε το Μιχαήλ Αρχάγγελο; Αν όλα αυτά γίνουν τα αυτονόητα τότε μπορεί να έχομε και πολιτιστικό προϊόν. Γιατί πολιτιστικό προϊόν με μόνο τα καλοκαιρινά βιολιά ή το καρναβάλι δε γίνεται.
Έκκληση κάνομε σε όποιο μπορεί να βοηθήσει σε έργα πολιτιστικών υποδομών ακόμη και σε ευπατρίδες και ευεργέτες για  την ανάπλαση της Κισάμου, κουραστήκαμε πια στην μιζέρια και την υπανάπτυξη. Και είναι κρίμα ο τόπος…….
Π.Κ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απελπισία απο την αδιαφορία και την κακομοιριά και δεν υπάρχει ελπίδα... Υπάρχει;;; Μπά καλά είμαστε