Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Το Βενετσιάνικο κάστρο της Κισάμου δεν σώζεται ολάκερο (μόνο τμήματα του), μιας και όσο δεν ρίξαμε για να κτίσουμε τα σπίτια μας, έκτισαν και οι Τούρκοι από πάνω. 
Για την ιστορία πρώτα οι Βενετοί έκτισαν το κάστρο, αν και οι νεώτερες ανασκαφές λένε άλλα.(ίσως να υπάρχει και ελληνιστικό από κάτω) Στο πρώτο κάστρο οφείλεται και το όνομα της κωμόπολης Καστελλίου, Castel Chissamo, το οποίο όμως κατεδάφισε ο πειρατής Μπαρμπαρόσα όταν κατέλαβε την πόλη 1530-33.
Το 1554, ξαναχτίστηκε, αλλά έγινε θρύψαλα με τον μεγάλο σεισμό του 1595. Το 1635 ξαναχτίστηκε από τον Βενετό αρχιμηχανικό Λορέντζο Κονταρίνι.
Μέσα στο κάστρο υπήρχε εκκλησία, στρατώνας, φυλακή, και ένα πηγάδι νερού. Το 1646, ο διοικητής του κάστρου, φρούραρχος Giovanni Medici, άνοιξε τις πύλες στο καινούριο κατακτητή, τους Τούρκους. Τότε ίσως χτίστηκε και πρώτος μιναρές που έπεσε και αυτός υπέρ πατρίδος στις αρχές του περασμένου αιώνα. (κομμάτι της βάσης του βρέθηκε πρόσφατα)
Το 1692, οι ντόπιοι βοηθούμενοι από τον Βενετό ναύαρχο Mocenigo, κατέλαβαν το φρούριο, στην συνέχεια όμως οι Βενετοί υποχώρησαν και το φρούριο έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων.
Το 1823, το καταλαμβάνει ο Εμμανουήλ Τομπάζης και παραμένει στα Ελληνικά χέρια ως και το 1825, όταν ο καταλήφθηκε ξανά από τον Μουσταφά Πασά.
Μετά το 1910 άρχισε να διαλύεται σε μικρά κομμάτια για τις πέτρες του ως και πρόσφατα.
Το 1942 οι Γερμανοί είχαν στήσει μέσα στο φρούριο δυο πολυβολεία (μάλιστα χρησιμοποίησαν βενετσιάνικα κτίρια που τα ενίσχυσαν με τσιμέντο) ένα στο ανατολικό τμήμα (οικία Σκορδυλάκη) και ένα στο δυτικό (δίπλα από οικία Κατσικανδαράκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: