Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΑΡΧΑΙΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ (Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ)

1986 η νομαρχία Χανίων χρηματοδότησε 4 ανασκαφικές έρευνες σε σημαντικές πόλεις της Δυτικής Κρήτης, μια εκ των οποίων ήταν και η Φαλάσαρνα. Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας με τον "κλειστό λιμένα" της αναφέρεται στους Περίπλους των αρχαίων γεωγράφων Σκύλαξ Διονύσιο Καλλιφώντη και στους Σταδιασμούς όπου μαζί με την αρχαία Κυδωνία φαίνεται ότι αποτελούσαν τις μοναδικές πόλεις στην Κρήτη με "κλειστούς" λιμένες. Ο όρος αυτός σχετίζεται με τους πολεμικούς λιμένες της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου οι οποίοι προστατευόταν από τα τείχη της πόλης και οι λιμενοβραχίονες αποτελούσαν προεκτάσεις των οχυρώσεων της πόλης. Ο λιμένας της Φαλάσαρνας παρουσιάζει βέβαια ιδιαιτερότητες γιατί μοιάζει με τους κώθωνες των Φοινίκων. (Κώθωνες τεχνικά σκαμμένα λιμάνια που συνδέονται με την θάλασσα με ένα κανάλι)
Έτσι οι ανασκαφές που άρχισαν το 1986 και θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια (πρόβλεψη) εκτός των άλλων θα βοηθήσουν να καταλάβουμε πολλά και ιδιαίτερα αν η εφεύρεση αυτών των τεχνικών λιμανιών ήταν Ελληνική ή Φοινικική.
Ο λιμένας της Φαλάσαρνας βρίσκεται 6.5 πάνω από την θάλασσα και οι πρώτες ανασκαφές ανακάλυψαν ένα από τους 4 ή 5 οχυρωματικούς πύργους ο οποίος σώζεται σε ύψος 4.5 μ και έχει διάμετρο 9 μέτρα.
Εκτός από την οχύρωση ανοίχτηκαν και τομές στον κυρίως λιμένα και στο τεχνικό κανάλι προκειμένου να διαπιστωθεί και να βρεθεί το βάθος του λιμένα κατά της Ελληνιστική περίοδο.  Στον πυθμένα βρέθηκαν αρκετή κεραμική με μελαμβαφή (εικόνες) καθώς και πλήθος χάλκινα βέλη που επιβεβαίωσαν την θεωρία ότι εδώ βρισκόταν ο πολεμικός λιμένας της πόλης ο οποίος είχε βάθος από 2-10 μέτρα.
Η ανασκαφή στο τεχνικό κανάλι έφερε νέες θεωρίες και νέα στοιχεία σχετικά άγνωστα έως και σήμερα. Το κανάλι και το στόμιο του λιμανιού βρέθηκαν να είναι φραγμένα από σωρούς πεσμένων τειχών. Αυτή ήταν μια μέθοδος που ακολουθούσαν οι Ρωμαίοι όταν πολιορκούσαν ναυτικές πόλεις, καταστρέφοντας την είσοδο και έξοδο των λιμανιών. Η Φαλάσαρνα φαίνεται να καταστράφηκε το 67 π.Χ.
Ελπίδα Χατζηδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: