Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!!

Υπολογιστές αντί τετραδίων για τους Φινλανδούς μαθητές από το 2016. Τα πληκτρολόγια αντικαθιστούν τα μολύβια και τα στυλό και τα μαθήματα πληκτρολόγησης, τα μαθήματα γραφής. 
Τα παιδιά θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο σε όλες τις τάξεις. Η εκμάθηση της γραφής αποτελεί ιεροτελεστία για τους μαθητές που εισέρχονται στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Αλλά στη Φινλανδία, μια χώρα που κινείται στην ψηφιακή εποχή «η πληκτρολόγηση είναι, καλώς ή κακώς, πολύ πιο χρήσιμη στη σημερινή εποχή». Η δήλωση προέρχεται από την αντιπρόεδρο του Τμήματος Εκπαίδευσης, Minna Harmanen η οποία συμπληρώνει ότι «η πολιτιστική αλλαγή θα είναι τεράστια».
Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις στη Φινλανδία. Κάποιοι αναρωτιούνται αν η αλλαγή θα δυσκολέψει παιδιά που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σπίτι, ή τα σχολεία που δεν έχουν αρκετά κομπιούτερ ώστε να φτάνουν για όλους τους μαθητές. 
Οι περισσότεροι πάντως, εκπαιδευτικοί, γονείς και φορείς καλωσόρισαν την αλλαγή. «Οι δάσκαλοι θεωρούν αυτή τη στιγμή πιο σημαντικό να ξέρουν να βάζουν οι μαθητές κεφαλαία, και να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη στίξη στο πληκτρολόγιο. Είναι πιο χρήσιμο, όπως και να το κάνουμε» εξηγεί η αντιπρόεδρος των Φιλολόγων Φινλανδίας, Susanna Huhta. 
Παρ' όλα αυτά σημειώνει ότι όταν ένα παιδί μαθαίνει να γράφει με το χέρι, έχει κάποια έξτρα οφέλη: καλύτερο συγχρονισμό και ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων και γι' αυτό προτείνει τα μαθήματα γραφής με το χέρι να αντικατασταθούν με ζωγραφική και χειροτεχνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: