Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΑ

.... το απόγευμα φτάσαμε στο Καβούσι. Είναι το πλησιέστερο μέρος στο Κούτρι που σήμερα ονομάζεται η Φαλάσαρνα. Ο οικοδεσπότης μου (Λιγοψυχάκης) στο Καβούσι είχε 9 αδελφούς, επτά από τους οποίους έπεσαν στην επανάσταση του 21 Παλαιότερα το χωριό αριθμούσε 90 ψυχές, σήμερα έχει 4 μόνο οικογένειες. Το δείπνο μας ήταν βραστές αγκινάρες, σερβιρισμένες με πολύ λάδι, αυγά και εξαίρετο κρασί από τα Μεσόγεια. 
Την επομένη ξεκινήσαμε στις 8 για να επισκεφτούμε τα κατάλοιπα της πόλης (Φαλάσαρνα) όπου φτάσαμε μετά από μια ώρα. Η μέρα είναι όμορφη ...
Η πεδιάδα στενεύει καθώς προχωράμε, ενώ ανάμεσα στο Καβούσι και στην θάλασσα είναι κατά το ήμισυ καλλιεργημένη. Έμα μίλι πριν τα Φαλάσαρνα εξαφανίζονται όλα τα ίχνη ανθρώπινης εργασίας.
Το πρώτο πράγμα που θυμίζει ότι βρισκόμαστε κοντά σε αρχαία πόλη είναι μια ομάδα ταφών, περίπου 30 λαξευμένων στον βράχο. Λίγο παρακάτω βλέπουμε ένα μεγάλο κάθισμα. Το κάθισμα αλλά και οι τάφοι που συναντήσαμε βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της αρχαίας πόλης. Τα κατάλοιπα των τειχών της αρχαίας πόλης είναι σχετικά καλά διατηρημένα. Εκτείνονται από από την βόρεια ακτή μέχρι την νοτιοδυτική, οριοθετώντας έτσι το ακρωτήρι με την ακρόπολη και την πόλη. Στο βόρειο τμήμα βλέπουμε τεράστιες προεξοχές που μοιάζουν με πύργους. ..
Πάσλευ Μάρτιος του 1834

Δεν υπάρχουν σχόλια: