Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Κισσάμου τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης με την νέα προϊσταμένη κα. Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κισάμου, ο κ. Σταθάκης - αφού ευχήθηκε στην κα. Παπαδοπούλου καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα της τονίζοντας πως «ο δήμος Κισάμου θα συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και θα υποστηρίξει το έργο της με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει» - αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής συγκεκριμένων μελετών ανάδειξης – από πλευράς Εφορείας - των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κισάμου όπως είναι π.χ. ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας και της της αρχαίας Πολυρρήνιας αλλά και θρησκευτικών μνημείων όπως π.χ. ο ναός των Αγίων Αποστόλων στο Σηρικάρι και ο Ναός της Αγίας Άννας στην Ποταμίδα. 

Ιδιαίτερα όσον αφορά την αρχαία Φαλάσαρνα ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος – ο οποίος περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης – αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μνημείο το οποίο χρήζει περαιτέρω....
.. προστασίας και ανάδειξης από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) και αυτό διεκδικούμε ως Δήμος». 
Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Κισάμου ζήτησε «να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς ΥΠ.ΠΟ. ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014-2020) να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο της συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Φαλάσαρνας» κάνοντας επιπλέον γνωστό πως έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή – από τις 17/11/2014 - στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα – αλλά και στους βουλευτές του Ν. Χανίων - για το θέμα αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε όπως προχωρήσει από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων η εκπόνηση σχετικής μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου η οποία με τη συνδρομή και του Δήμου Κισάμου σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα, θα μπορεί να υποβληθεί για ένταξη και χρηματοδότηση στο Σ.Ε.Σ. 
Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία κήρυξης και οριοθέτησης νέου αρχαιολογικού χώρου στη θέση Μπουρούνι-Μακρύς Τοίχος, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη διαφωνία του τονίζοντας πως «αυτό που απαιτείται είναι η προστασία και η ανάδειξη του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Φαλάσαρνα και όχι ο καθορισμός ζωνών και η δέσμευση και άλλων περιοχών πέριξ αυτού» για να λάβει τη διαβεβαίωση της προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων ότι η οριοθέτηση έχει τυπικό χαρακτήρα και δεν περιλαμβάνει καθορισμό ζωνών και περιορισμό δραστηριοτήτων στην εν λόγω περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: