Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις με προθεσμία έως 30 Σεπτεμβρίου. ( Αρ. Πρωτ. 2012 / 3.9.2014 ) 
1. Συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι 1.8.2014 κάθε είδους φορολογική δήλωση, όπως εισοδήματος, Φ.Π.Α, ακινήτου περιουσίας, παρακρατούμενων φόρων, μεταβολών μητρώου, μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών δηλώσεων για τις οποίες ήσαν υπόχρεοι, μπορούν μέχρι 30.9.2014 να υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές, απαλλασσόμενοι από κάθε πρόστιμο ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση. Η διάταξη ισχύει και για τους συνεταιρισμούς που συγχωνεύθηκαν, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν στη ΔΟΥ, δήλωση για τη διάλυσή τους.
2. Επανέρχεται η διάταξη του ν.2810/2000, για το αφορολόγητο του πλεονάσματος στους συνεταιρισμούς.
3. Δεν φορολογείται η μεταβίβαση ακινήτων των συνεταιρισμών στα μέλη του.
4. Το εισόδημα που αποκτούν οι συνέταιροι ...
.... από την εργασία τους στο συνεταιρισμό, θεωρείται πλέον φορολογικά γεωργικό εισόδημα.
5. Οι ΑΣ, οι ΕΑΣ, ΚΕΣΕ, ΚΑΣΟ, και οι ΣΕ κατά τη διαδικασία συγχώνευσης ή μετατροπής, απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή τέλος, τέλος χαρτοσήμου, φόρο υπέρ τρίτων και λοιπών επιβαρύνσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων,που αφορούν στη διαδικασία αυτή ( ισχύει από 21.9.2011 ). Απαλλάσσονται και από φόρο υπεραξίας .
6. Οι ΕΑΣ οι οποίες έλαβαν απόφαση συγχώνευσης ή μετατροπής, πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημερομηνία λήγει και η θητεία των διοικήσεων τους.
7. Οι ΕΑΣ που τίθενται σε εκκαθάριση, υποχρεούνται για το πρώτο έτος από την έναρξη της εκκαθάρισης, να μεταβιβάζουν ή να μισθώνουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις ( ΑΕΣ ). Μετά την πάροδο ενός έτους δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση.
8. Οι ΕΑΣ οι οποίες έχουν αρνητική οικονομική θέση, μπορούν να μετατραπούν σε ΑΣ ή ΑΕΣ αφού συντάξουν σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης.
9. Ανενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν να λυθούν, αφού υποβάλουν φορολογική δήλωση για την τρέχουσα οικονομική χρήση, έως 30 Σεπτεμβρίου, με απαλλαγή από πρόστιμα παρελθουσών χρήσεων λόγω μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Η χαριστική αυτή διάταξη ισχύει για όλους σχεδόν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
10. Μειώνεται το συνεταιριστικό κεφάλαιο για την ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού στο ποσό των 10.000 ευρώ.
11. Μειώνεται ο αριθμός των ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού στα 10.
12. Αγροτικοί συνεταιρισμοί θεωρούνται και οι : αλιευτικοί, κτηνοτροφικοί, πτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί, σηροτροφικοί, αγροτουριστικοί, αγροβιοτεχνικοί και οικοτεχνικοί. Παραλείπονται οι δασικοί.
13. Ο διαχειριστικός, λογιστικός και οικονομικός έλεγχος των ΑΣΟ για τις οποίες συντρέχουν οι προϋποθέσεις ελέγχου των Α.Ε. ( Ν 2190/1920 ), διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές. Στις λοιπές ΑΣΟ διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές ή από ελεγκτές πτυχιούχους ανωτάτων σχολών με άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος.
Νταουντάκης Φώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: