Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

 Η ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΤΙΣ 18-ΣΕΠΤ-2014 ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Διαβάσαμε με έκπληξη την επιστολή του δημάρχου κ. Σταθάκη που όπως λέει «απαντά» για την γενική εικόνα του δήμου που παρουσιάσθηκε με το κλείσιμο της θητείας του κ. Γ. Μυλωνάκη. Δυστυχώς ο κ. δήμαρχος συνεχίζει να κινείται στο επίπεδο πολιτικής ηθικής που είχε και ως αντιπολίτευση και είναι της λογικής «να παραπλανήσουμε τους δημότες, να τους παρουσιάσουμε μόνο ότι μας συμφέρει, να εκμεταλλευτούμε την δικαιολογημένη άγνοιά τους για να κερδίζουμε τις εντυπώσεις».
Συγκεκριμένα τόλμησε να κάνει αρνητική αναφορά στα οικονομικά που παρέλαβε. Και αναφέρει ότι κακώς ειπώθηκε πως είχαμε εντυπωσιακή εξυγίανση των οικονομικών δεδομένων σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε αφού 440.000 ευρώ οφειλών και δεσμεύσεων δεν καλύπτονται από το ταμείο του δήμου αν την 25/8/2014 επιχειρούσαμε να τα αποπληρώσουμε όλα. Και την ίδια στιγμή αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των οικονομικών από την υπηρεσία και τους ορκωτούς λογιστές, δηλαδή δεν έχει τα επίσημα και τελικά στοιχεία.
Ποια είναι η αλήθεια: Εμείς καλέσαμε τους ορκωτούς λογιστές και τους λογιστές του δήμου και μαζί με την υπηρεσία μας ξεκίνησε ο έλεγχος των παραδοτέων για το κλείσιμο της θητείας μας. Καταλήξαμε σε ενημερωτική σύσκεψη που έγινε την τελευταία εργάσιμη ημέρα στις 29/8/2014 στο δήμο μας παρουσία της Νέας Δημοτικής Αρχής, της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, των Υπηρεσιών του Δήμου, των λογιστών και των ορκωτών λογιστών.
Στην σύσκεψη αυτή η ορκωτή λογίστρια ενημέρωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε η ανάλυση των στοιχείων με ημερομηνία αναφοράς την 25/8/2014 και με την έως τότε εξέταση η εικόνα ήταν η εξής:
Το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου ελέγχθηκε, παραδόθηκε ενυπόγραφα και ήταν 1.832.721,87€ στις 25/8/2014.
Υπολογίστηκε ότι στα γενικά τακτικά έσοδα και ανταποδοτικές υπηρεσίες υπάρχουν οφειλές – δεσμεύσεις, που δεν καλύπτονταν από το ταμειακό υπόλοιπο και την 25/8/2014 ήταν περίπου 440.000€. Αυτό όπως αναφέρθηκε, ουσιαστικά οφείλεται κυρίως στην υστέρηση εσόδων από την υδροάρδευση, κάτι που ποτέ δεν κρύψαμε και πρέπει να θεραπευτεί. Το στοιχείο αυτό δεν ήταν οριστικό και δεν παραδόθηκε εγγράφως.
Εκκρεμούσε η ανάλυση των....
..... υπόλοιπων ταμειακών υπολοίπων της 25/8/2014 όπου υπάρχουν σημαντικά αδέσμευτα ταμειακά πλεονάσματα για τα οποία όπως είπε η κ. Χρυσανθοπούλου θα εξεταστεί ακριβώς το ύψος τους (το οποίο εκτιμάται περίπου στις 500.000 €). Το οριστικό ποσό που θα προκύψει είναι ένα ταμειακό πλεόνασμα που παραλαμβάνει ο κ. Σταθάκης και θα μπορεί να το διαθέσει όπως θέλει.
Πάνω κάτω δηλαδή τα παραδοτέα θα είναι ισοσκελισμένα αφού τα πλεονάσματα είναι περίπου ίσα με τις ακάλυπτες υποχρεώσεις αλλά όμως αφορούν διαφορετικές κατηγορίες και κωδικούς του προϋπολογισμού.
Από αυτά ο κ. Σταθάκης «διαρρέει» μόνο το στοιχείο που πολιτικά τον συμφέρει για να δημιουργήσει εντυπώσεις δηλαδή τις περίπου 440.000 € ακάλυπτες υποχρεώσεις.
Ποιο είναι όμως το πιο εξοργιστικό; Ότι όταν εμείς αναλάβαμε πήραμε ένα δήμο στο «κόκκινο» με τεράστιες οφειλές και δεσμεύσεις που δεν καλύπτονταν από τα ταμειακά υπόλοιπα και που συνολικά ανέρχονταν στο ύψος των 2.500.000 ευρώ στις αντίστοιχες κατηγορίες που εμείς παραδώ-σαμε με ισοσκελισμένα τα πλεονάσματα με τις ακάλυπτες υποχρεώσεις.
Και αυτό το οικονομικό χάσμα (πέρα από μια επιχορήγηση ουσιαστικά 1 εκ. ευρώ του 2013) το καλύψαμε με σφιχτή οικονομική διαχείριση παρά τις περι-κοπές και παρά την λαϊκίστικη αντιπολίτευση που είχαμε από τον σημερινό δήμαρχο. Το μόνο μεγάλο οικονομικό θέμα που δεν μπορέσαμε να θεραπεύσουμε ήταν οι εισπράξεις της υδροάρδευσης και είμαστε δίπλα στην νέα δημοτική αρχή σε κάθε θετική προσπάθεια στο θέμα αυτό.
Και αφού τον δήμαρχο μάλλον δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια, ρωτούμε τον καθένα καλόπιστο δημότη:
1. Είναι ή δεν είναι εντυπωσιακή εξυγίανση των οικονομικών, από το μείον 2,5 εκ. ευρώ που παρέλαβες να παραδίδεις μια ισοσκελισμένη κατάσταση (με περίπου συν 500.000€ και μείον 500.000€);
2. Είναι ή δεν είναι παραπλάνηση των δημοτών να αναφέρεις μόνο τα μείον που παραλαμβάνεις χωρίς να αναφέρεις τα αντίστοιχα συν και χωρίς να περιμένεις τα επίσημα αποτελέσματα;
3. Δικαιούται να κριτικάρει αυτά τα οικονομικά δεδομένα ο κ. Σταθάκης που όλοι ξέρουν ότι ήταν ο βασικός πολιτικός υπαίτιος της εκτόξευσης των χρεών του πρώην δήμου Κισσάμου την τετραετία 2007-2010;
4. Δικαιούται ο κ. δήμαρχος να γκρινιάζει για αυτά που παραλαμβάνει, όταν εμείς ως δημοτική αρχή που παραλάβαμε τέτοιο οικονομικό χάος δεν κλαιγόμασταν αλλά δουλέψαμε και ξεπληρώναμε χρέη που παραλάβαμε; Του προτείνουμε να στρωθεί στην δουλειά και να αφήσει την παραπληροφόρηση. Θα δούμε από τα επίσημα στοιχεία πόσο θα βελτιώνονται τα οικονομικά δεδομένα κάθε χρόνο που θα περνά.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα και την παρουσίασή τους στο δημοτικό συμβούλιο από τις υπηρεσίες, τους λογιστές και τους ορκωτούς.
Ο κ. Σταθάκης πρέπει να καταλάβει ότι είναι δήμαρχος και να σταματήσει να κάνει αντιπολίτευση. Εμείς στην εποχή του μνημονίου και της κρίσης διανύσαμε τον ανηφορικό οικονομικό δρόμο που στον δήμο μας ήταν στρωμένος μόνο με αγκάθια. Σήμερα τα περισσότερα οικονομικά αγκάθια φύγανε αλλά ο δρόμος φυσικά παραμένει ανηφορικός. Αν ο νέος δήμαρχος ήθελε τον δρόμο κατηφορικό και στρωμένο με ροδοπέταλα τότε μας έχει προκύψει πολύ καλομαθημένος και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Κλείνοντας παραθέτουμε αυτούσια χαρακτηριστικά αποσπάσματα του επίσημου πρακτικού που είναι και στην διαύγεια από την αναφορά της ορκωτής λογίστριας του δήμου στην συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου της 25/4/2014 για τον έλεγχο των ισολογισμών – απολογισμών των ετών 2011 & 2012. Λένε λοιπόν τα πρακτικά του συμβουλίου για τα έτη 2011 & 2012:
 «…Τα βασικότερα σημεία των παρατηρήσεων αφορούν τη μείωση των οφειλών του δήμου, την πρωτογενή πλεονασματική διαχείριση του δήμου και την ανάγκη βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων της Υπηρεσίας Υδροάρδευσης.»
«Τελειώνοντας η κ. Χρυσανθοπούλου-μετά από σχετική ερώτηση του κ. Δημάρχου- είπε τα παρακάτω: «Από την εμπειρία μου στο δήμο Κισσάμου το πρώτο που έχω να πω είναι ότι έχετε κάνει μια σημαντική αναδιάρθρωση και μια τάξη σε όλες τις υπηρεσίες σας. Πραγματικά η Οικονομική Υπηρεσία έχει κάνει τρομερά βήματα όπως και η Τεχνική Υπηρεσία. Καταρχήν μπήκαν σε τάξη τα έργα και οι συμβάσεις. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια αυτή που γίνεται και έχει πραγματικά μαζευτεί και έχει μπει σε τάξη ο δήμος Κισσάμου με τους δήμους όπως ενώθηκε.
Το δεύτερο θέμα που έχω να πω και με έχει χαροποιήσει πάρα πολύ και μένα σαν συνεργάτης εδώ πέρα είναι ότι ο δήμος έφυγε από κόκκινος. Ο δήμος ή-ταν κόκκινος. Πρέπει να το πούμε. Δεν ζει κανένας Οργανισμός αν δεν πάρει μέτρα σήμερα. Σκληρά μπορεί να είναι. Μ αυτά που παίρνω μ αυτά κάνω έργο, ότι έργο κάνω αλλά τα έχω σίγουρα για να το κάνω. Διαφορετικά το να χρεώνω και να λέω ότι κάνω έργο και να τα χρωστάω, δεν πάει, θα τελειώσει ο Οργανισμός, όποιος και να είναι αυτός γιατί είναι άλλες οι εποχές και μειώνονται συνέχεια τα Κρατικά κονδύλια της λειτουργίας.»

Τα συμπεράσματα είναι των δημοτών. Αν ξαναπροκληθούμε θα επανέλθουμε.
Κίσσαμος 23/9/2014
     Με εκτίμηση
ΟΜΑΔΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
 ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: