Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

«Φταίει η νοοτροπία μας…» ή «Έτσι είναι τα πράγματα…». 
Μία κουβέντα που ακούγεται συχνά εξαιτίας των όσων συμβαίνουν γύρω μας ή εξαιτίας των πράξεων ή της απραξίας μας. Μία κουβέντα που αβίαστα περνά στην Ελλάδα του σήμερα, στην κοινωνία μας, που σφαδάζει και αδυνατεί να φωνάξει για το σωστό και το δίκαιο. Το έλλειμμα ευθύνης, ο κακός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, η υποκρισία, η ανεπάρκεια της αυτοδιοίκησης και η παραίτηση των πολιτών συνέβαλαν σε μία εικόνα φθοράς.
Καθημερινά αντικρίζω ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, ανθρώπους που χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει και να τους κοιτάξει στα μάτια. Χρειάζονται κάποιον να τους πιστέψει και να τους αντιμετωπίσει με σεβασμό για τις δυσκολίες που έχουν. Είναι τόσο σημαντικό να μπορείς να βουτάς στα προβλήματα των άλλων και το προσωπικό μου στοίχημα είναι να συνεχίζω να βρίσκομαι πλάι σε κάθε άνθρωπο.
Οι συζητήσεις με τον Γιώργο (Γιώργος Αννουσάκης) πλούσιες σε αγωνίες αλλά και σε οράματα όπως και διαδρομές που οδηγούν στην πραγματοποίησή τους. Οι άνθρωποι της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Ευθύνης» έχουν πολλά κοινά όμως το πιο εμφανές είναι η όρεξη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Αναγνωρίζεται η μεγάλη δυσκολία συνάντησης των παραγόντων που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο μας. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης αυτής και των στοιχείων που τη συντηρούν και φυτοζωούν την Κίσαμο είναι το στοίχημα για την επίτευξη του οποίου χρειάζεται πολλή δουλειά. 
Μόνο μέσα από την εξεύρεση κινήτρων μπορούμε να οδηγηθούμε σε πράξεις και δράσεις ευθύνης, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έτσι κι αλλιώς διαθέτουμε. Η λέξη Κίσαμος ηχεί από μόνη της σαν μία υπόσχεση, ένας τόπος που προσδιορίζεται από το πλούσιο παρελθόν, υποφέρει στο παρόν και αναζητάει την διαδρομή του στο αύριο. Κίσαμος… μία λέξη… ένας τόπος και το μέλλον του, το μέλλον που θέλω να δω να ξεδιπλώνεται φωτεινό στα μάτια μου και στα μάτια των παιδιών μας. Ο τόπος μπορεί να "σηκώσει" ακόμα περισσότερο. Ας τον σηκώσουμε όλοι μαζί! Ας μην αρκούμαστε στα λίγα! Είναι ανώφελο να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.
Εις το επανιδείν,
Ελίνα Πετράκη-Πατερομιχελάκη, Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: