Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ


Τι έγιναν τα παιδιά των Ελλήνων ανταρτών;
«Απαγωγή ή σωτηρία» είναι ο τίτλος ραδιοφωνικής εκπομπής της Γερμανίδας δημοσιογράφου Μάργκοτ Όβερατ. Το θέμα της: «Τα παιδιά των ανταρτών» που μεταφέρθηκαν στο τέλος του εμφυλίου στις τότε σοσιαλιστικές χώρες.
60 χρόνια έχουν περάσει από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, που θεωρείται ένα από τα σκοτεινά κεφάλαια της ευρωπαϊκής ιστορίας και παραμένει εν πολλοίς άγνωστος στον μέσο Ευρωπαίο και Γερμανό. Ακόμη πιο άγνωστο είναι ένα πολλαπλά διαστρεβλωμένο γεγονός εκείνης της περιόδου: η μεταφορά των «παιδιών των ανταρτών» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Γεγονός που είναι γνωστό στη μετεμφυλιακή, καθεστωτική γλώσσα ως «παιδομάζωμα».
Με το μοναδικό αυτό γεγονός καταπιάστηκε πρόσφατα μια Γερμανίδα δημοσιογράφος, η Μάργκοτ Όβερατ από τη Βρέμη. Η κ. Όβερατ μίλησε με τουλάχιστον 10 από τα τότε «παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς» που ζουν ακόμη στην Ουγγαρία. Συνεχίζει μάλιστα να μελετά εξαντλητικά τις συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των παιδιών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με πρώτη και καλύτερη την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ», μας είπε η Γερμανίδα δημοσιογράφος, "ότι στον ελληνικό εμφύλιο χιλιάδες παιδιά, τα «παιδιά των ανταρτών» φυγαδεύτηκαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για να γλυτώσουν από τυχόν αντίποινα ή από την εθνικά λεγόμενη διαπαιδαγώγηση σε κάποιο άσυλο παίδων».
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: