Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΡΟΚΑ

Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται ο οικισμός Ρόκα ή Τρουλλί (=λόφος).
Ο Gerola, στην περιγραφή του για τα λείψανα βυζαντινού φρουρίου που βρίσκονταν στην κορυφή, κάνει αναφορά για μια ευρύχωρη στέρνα και θεμέλια κτισμάτων. Τα υλικά και αρχιτεκτονικά του κατάλοιπα τον ώθησαν να ταξινομήσει το φρούριο στις βυζαντινές οχυρώσεις.
Ο Στ. Σπανάκης αναφέρεται σε φρούριο της Βυζαντινής περιόδου που υπήρχε στην κορυφή, από το οποίο όμως σώζονται ελάχιστα λείψανα. Στα τείχη βρίσκονται ενσωματωμένα κεραμικά θραύσματα Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και μεταγενέστερα. Ο χώρος φαίνεται ότι ήταν σε χρήση από την Ύστερη Μινωική έως τη Βυζαντινή περίοδο.
Το 1960, ο Ν. Πλάτων ανάσκαψε τάφο ο οποίος ήταν ορθογώνιος κτιστός με πελεκητούς λίθους. Αποτελούνταν από 2 υπερκείμενες θήκες. Η άνω θήκη καλύπτονταν από σειρά 5 πλακών και λίγες δακρυδόχους. Στην κάτω θήκη βρέθηκαν τα οστά ενός βρέφους μέσα σε αμφορέα με πλαστική παράσταση ήρωα αγωνιζόμενου ενάντια σε λέοντες και όφεις. Παραπλεύρως βρέθηκε 1 κάνθαρος. 1 λύχνος και ένα πυξοειδές αγγείο. O Ι. Sanders αναγνώρισε κεραμική ελληνιστικών χρόνων, ενώ κάνει αναφορά στην ύπαρξη νομισμάτων αντίστοιχης περιόδου από ταφή (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον τάφο τον οποίο ανάσκαψε ο Ν. Πλάτων).
SANDERS I., Roman Crete: An Archaeological Survey and Gazetteer of Late Hellenistic, Roman and Early Byzantine Crete, Warminster, 1982

Δεν υπάρχουν σχόλια: