Γράφουν οι Πετρούλα Μουστάκα, Αργυρώ Περράκη, Ελπίδα Κουρκουτάκη!
Ξεκινώντας από την διασταύρωση των Καλουδιανών με κατεύθυνση τα Τοπόλια περνάμε από το χωριό Βουλγάρω. Χωριό που εποίκησαν οι Βούλγαροι στρατιώτες που έφερε ο Νικηφόρος Φωκάς στην Κρήτη το 961 και έδωσαν και την ονομασία στο χωριό. Λίγο πιο πάνω από το Βουλγάρω υπήρχαν και υπάρχουν νερά τρεχούμενα που επέτρεπαν την ανάπτυξη της απαιτητικής σε νερό λεύκας. Η λεύκα στα σλαβικά λέγεται τοπόλι, η οποία και έδωσε και το όνομα στο σημερινό χωριό Τοπόλια. Λεύκες συναντούμε και σήμερα στα Τοπόλια αλλά η συγκίνηση του φυσιολάτρη κορυφώνεται κατά την περίοδο της άνοιξης (Απρίλιο Μάιο), όταν βρεθεί κοντά στην σήραγγα των Τοπολίων και αντικρίσει τις ανθισμένες πλαγιές του φαραγγιού από το μοναδικής ομορφιάς ενδημικό «πλουμί» ή «κατσούλια», τον ομορφότερο ίσως Ελληνικό θάμνο που συναντάται διάσπαρτος στην περιοχή. Ακόμα εδώ θα συναντήσουμε την άγρια φασκομηλιά με τα όμορφα ασπρογάλαζα άνθη της, που οι ντόπιοι πίνουν το «βραστάρι» της για να ρίξουν το ζάχαρο. Επίσης η περιοχή είναι πλούσια στα γνωστά μας βότανα, θυμάρι, ασπάλαθο,.....
Ξεκινώντας από την διασταύρωση των Καλουδιανών με κατεύθυνση τα Τοπόλια περνάμε από το χωριό Βουλγάρω. Χωριό που εποίκησαν οι Βούλγαροι στρατιώτες που έφερε ο Νικηφόρος Φωκάς στην Κρήτη το 961 και έδωσαν και την ονομασία στο χωριό. Λίγο πιο πάνω από το Βουλγάρω υπήρχαν και υπάρχουν νερά τρεχούμενα που επέτρεπαν την ανάπτυξη της απαιτητικής σε νερό λεύκας. Η λεύκα στα σλαβικά λέγεται τοπόλι, η οποία και έδωσε και το όνομα στο σημερινό χωριό Τοπόλια. Λεύκες συναντούμε και σήμερα στα Τοπόλια αλλά η συγκίνηση του φυσιολάτρη κορυφώνεται κατά την περίοδο της άνοιξης (Απρίλιο Μάιο), όταν βρεθεί κοντά στην σήραγγα των Τοπολίων και αντικρίσει τις ανθισμένες πλαγιές του φαραγγιού από το μοναδικής ομορφιάς ενδημικό «πλουμί» ή «κατσούλια», τον ομορφότερο ίσως Ελληνικό θάμνο που συναντάται διάσπαρτος στην περιοχή. Ακόμα εδώ θα συναντήσουμε την άγρια φασκομηλιά με τα όμορφα ασπρογάλαζα άνθη της, που οι ντόπιοι πίνουν το «βραστάρι» της για να ρίξουν το ζάχαρο. Επίσης η περιοχή είναι πλούσια στα γνωστά μας βότανα, θυμάρι, ασπάλαθο,.....