Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ


Με 15 € ανά λίτρο λάδι Παλαιστίνης στη Γαλλία
Σε τιμές μεταξύ 15-16 ευρώ το λίτρο πωλείται το τυποποιημένο ελαιόλαδο Παλαιστίνης και Μαρόκου (βιολογικό) από τα ράφια των πολυκαταστημάτων της Γαλλίας, την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πουλήσουν έστω και χύμα λάδι στην Ιταλία.
Οι φωτογραφίες τις οποίες στέλνουν Έλληνες ομογενείς που ζουν στη Νορμανδία αποκαλύπτουν ότι το εξαγωγικό εμπόριο του ελληνικού ελαιόλαδου υστερεί όχι μόνο έναντι του ισπανικού και του ιταλικού, αλλά και του παλαιστινιακού, παρά τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι. Έλληνες ομογενείς από ελαιοπαραγωγικά χωριά της Κρήτης που ζουν την αγωνία των συγγενών τους να πουλήσουν έστω και σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν τους, εκφράζουν μάλιστα την πικρία τους για τη «κατάντια» του ελληνικού ελαιόλαδου.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίοπτη θέση δεσπόζει στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας το μαροκινό βιολογικό λάδι. Οι συσκευασίες είναι αρκετά προσεγμένες, του μισού λίτρου και αναγράφουν τιμή 7,99 ευρώ.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το Μαρόκο επιδιώκει διπλασιασμό της παραγωγής ελιάς μέχρι το 2015 και των εξαγωγών του σε ελιές έως το 2018.
Η χώρα παράγει 60.000 τόνους επιτραπέζιων ελιών και 120.000 τόνους ......
..... ελαιόλαδου ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, ενώ η ελαιοπαραγωγή είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της μαροκινής οικονομίας όπου απασχολείται προσωπικό 400.000 ατόμων.
Ανάμεσα στις κυριότερες ποικιλίες είναι όπως και στην Κρήτη η κορωνέϊκη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Μαρόκο στην αγορά της Κίνας. Από τον Απρίλιο του 2010 μία μαροκινή επιχείρηση διανέμει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 25 ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ενώ το 2011 σχεδιάζει να εισχωρήσει στην αγορά του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ.
Στην τιμή των 7,5 ευρώ πωλούνται οι συσκευασίες μισού λίτρου παλαιστινιακού ελαιόλαδου συμβατικής γεωργίας στην αγορά της Γαλλίας. Οι συσκευασίες είναι προσεγμένες και η τοποθέτηση του προϊόντος έχει γίνει σε θέση που εύκολα είναι θεατή από τους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου η Παλαιστίνη αναμένει φέτος παραγωγή ελαιόλαδου γύρω στους 12.000 τόνους. Κι όπως αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα του το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο «η ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη και ο αποκλεισμός της Γάζας βλάπτουν σοβαρά την παραγωγή ελαιολάδου στην Παλαιστίνη».
Η ελαιοπαραγωγή στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα «συμβάλλει κατά 100 εκατομμύρια δολάρια και πλέον ετησίως σε μερικές από τις μη προνομιούχες οικογένειες Παλαιστινίων».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: