Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ο ΡΑΦΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Ένας από τους ξεχασμένους Ήρωες που πολέμησαν πραγματικά από την Επανάσταση του Θερίσου μέχρι την ιστορική Μάχη της Κρήτης, διαλεχτός πολεμιστής και αγωνιστής ήταν ο ξακουστός Ραφτογιώργης του Ιωάννη από τον Πλάτανο Κισάμου. Το 1941 που οι Γερμανοί έριξαν χιλιάδες αλεξιπτωτιστές για να καταλάβουν το νησί της Κρήτης ο Ραφτογιώργης μπορεί να ήταν ηλικιωμένος αλλά σαν αγνός πατριώτης, με όλα τα ψυχικά χαρίσματα του έμπειρου και διαθέτοντας δυνάμεις 20άρη μπήκε στην Μάχη του κάμπου της Κισάμου για να αποκρούσει την επίθεση των Γερμανών. Ήταν στο ίδιο χαράκωμα με τον Φρυτάκη Μανώλη από τον Πύργο, που σκοτώθηκε την πρώτη μέρα από όλμο. Ο Ραφτογιώργης επικηρύχτηκε για τον λόγο αυτό από τους Γερμανούς, χωρίς βέβαια να κατορθώσουν να τον συλλάβουν.


Παρόλο που υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για τον Ραφτογιώργη και έχουν γίνει και παλαιότερα δημοσιεύματα δεν περιλαμβάνεται "ακόμα" ανάμεσα στους Ήρωες του κάμπου των Καλλεργιανών ούτε γίνεται αναφορά στο όνομα του. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με άλλους Βαρουχάκης, Μαραγκουδάκης, Φρυτάκης. Ας ελπίσουμε ότι στο νέο μνημείο των πεσόντων στον Καλλεργιανό κάμπο θα μπουν όλα τα ονόματα που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Όσο για αυτούς που πολέμησαν αψηφώντας τον θάνατο, καλύτερη ανταμοιβή δεν υπάρχει από την ανάγνωση και μόνο του ονόματος τους κάθε επέτειο της Μάχης της Κισάμου.
Ευχαριστώ τον Γιάννη Βολακάκη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Υπάρχουν ακόμα πολλά ονόματα! Ηταν κάποια στιγμή τα ονόματα στο μνημείο! δίπλα στο λύκειο, Αλλα τα έβγαλε ο τότε δήμαρχος Σχετάκης! Να δούνε φωτογραφεία με τα ονόματα που είχε τότε...Να τα ξαναθυμηθούμε τα ονόματα τους !