Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΑΚ

Μόλις κυκλοφόρησε ο νέος Τόμος Μαγειρεύοντας στην ΟΑΚ (Cooking at the OAC), από τις εκδόσεις του Ιδρύματος και με την ευγενική χορηγία του Δήμου Πλατανιά. Ο παρών Τόμος αποτελείται από τον Πρόλογο, τον Χαιρετισμό του Επισκόπου, το Κεφάλαιο Η διατροφή στη Βίβλο, το κυρίως μέρος με τις Κρητικές συνταγές και ολοκληρώνεται με το επίσημο κείμενο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με θέμα: Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερον.
 Πιο αναλυτικά, στον Πρόλογο αναφέρεται πως, «η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων, μέσω του διαλόγου και του συμποσιακού χαρακτήρα της», ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, στον Χαιρετισμό του, τονίζει τον συμποσιακό χαρακτήρα του “συμφιλοσοφείν” στην ΟΑΚ! «Οι σύνεδροί μας», σημειώνει ο Σεβασμιώτατος, «“ακούν” τις μυρουδιές της φύσης και των εδεσμάτων, πρωτίστως όμως βλέπουν ο ένας τον άλλον “πρόσωπο προς πρόσωπο”. Η πραγματικότητα αυτή είναι μία συνεχής κοινωνία προσώπων, με όσα οι άνθρωποι της κουζίνας ετοιμάζουν με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον».
  Στο Κεφάλαιο "Η διατροφή στη Βίβλο", γίνεται μια εκτενής περιγραφή της διατροφής και των πρώτων υλών που αναφέρονται στη Βίβλο, στη σχέση νηστείας και αλληλεγγύης και στην πατερική προσέγγιση του Φυσικού Περιβάλλοντος ως εμπειρία ζωής.
  Στο κυρίως μέρος του Τόμου παρατίθενται επίσης οι Κρητικές συνταγές, παρμένες από την παράδοση του τόπου και μέσα από την εμπειρία του Σέφ της ΟΑΚ, Ιωάννη Κατσιφαράκη. Ο Τόμος ολοκληρώνεται με την αναφορά στην αξία της διατροφής και τη σημασία της νηστείας, η οποία κατείχε περίοπτη θέση στα υπό συζήτηση θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
  Ο Τόμος είναι μεταφρασμένος και στην αγγλική γλώσσα από την επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Εμμανουέλα Λαρεντζάκη και διατίθεται από την ΟΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: