Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΛΠΟ CROSSO ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Του Μπατσαρισάκη Παναγιώτη*
Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για τα κόκκινα δάνεια και την τύχη τους.
Νομοθετήθηκε με επιδερμικά τελείως κριτήρια η συνέχεια του «νόμου Κατσέλη», αφήνοντας κυριολεκτικά εκτεθειμένους τους περισσότερους δανειολήπτες, ακόμη και εκείνους που είναι ενταγμένους στον νόμο.
 Τα κριτήρια είναι κλιμακούμενα και συνδυασμένα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων οι περισσότεροι. 
Συστηματικά, λοιπόν, έγινε και γίνεται σαλαμοποίηση του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων, με σκοπό να περάσει η διαχείρισή τους σε άλλα χέρια πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στο 2016.
Η κυβέρνηση λέει ότι η κουβέντα με τους δανειστές γίνεται για τα επιχειρηματικά δάνεια μόνο, για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων και τη λήψη της δόσης που αναμένεται μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι συγκεκριμένες ...
..και αυστηρές. Θέλουν να καταλήξουν ή μάλλον να επιβάλουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα να γίνει δυνατή η μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους (distressed funds), όπως έχει γίνει στην Κύπρο από τον περασμένο Νοέμβριο. 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται αυστηρό πλαίσιο δραστηριοποίησης εταιρειών πιστωτικών διευκολύνσεων…. με γνωστοποίηση των βασικών μετόχων και με έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται, με λίγα λόγια, διαπραγμάτευση για τη δημιουργία κοινών σχημάτων μεταξύ εισπρακτικών εταιρειών (ξένων) και funds για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Αυτή είναι η νέα κατάσταση που δρομολογείται σταθερά από τους δανειστές. 
Πρέπει να αναφερθεί ότι το «κυπριακό μοντέλο» που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές έχει ακόμη μία λεπτομέρεια, η οποία είναι σημαντική για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, αν τελικά γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις.
Προβλέπει, λοιπόν, ότι τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους πλέον οι δανειστές (τράπεζες - funds) θα μπορούν να πωλούνται χωρίς φόρους μεταβίβασης, μεταβιβαστικά έξοδα και άλλες διευκολύνσεις. Αυτό σημαίνει ευκολότερη πώληση και προσέλκυση αγοραστών λόγω ακόμη χαμηλότερων τιμών που θα προκύψουν από τον ανταγωνισμό που θα καταστεί και αθέμιτος, απέναντι στον κατασκευαστικό τομέα.
Καθαρή μέσω της σαλαμοποίησης η «εισβολή» των ξένων εισπρακτικών που θα εξυπηρετούν τα funds. Το τι θα ακολουθήσει είναι το ζητούμενο σε μία οικονομία η οποία βυθίζεται από ύφεση σε ύφεση κάθε χρόνο και χειρότερα, σε μία αγορά που αργοπεθαίνει.
Το τι συμβαίνει στην αγορά φαίνεται μόνο από το γεγονός ότι το 80% των νέων αδειών για επιχειρήσεις είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ - σουβλατζίδικα). 
Δραστηριότητες που μόνο παρακμή οικονομική δηλώνουν, καθώς ουδείς μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε άλλους κλάδους, όπως το εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και γενικά τη μεταποίηση, αφού αφενός βρίσκονται σε ανελέητο διωγμό λόγω των φόρων και των έκτακτων εισφορών, και αφετέρου οι τζίροι σε όλους τους τομείς μειώνονται δραματικά, εξαιτίας της παράλληλης μείωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων. Πρόκειται για τον γνωστό φαύλο κύκλο που μας επιβάλλουν (μείωση εισοδημάτων - αύξηση φόρων) και ο οποίος έχει οδηγήσει τους πάντες σε απόγνωση.
Από 1/1/2016 αρχίζει η εν ψυχρώ εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων μέσω των distressed funds που μπαίνουν από την «πίσω πόρτα» μαζί με τις ξένες εισπρακτικές που θα συμμαχήσουν με τις ανακεφαλαιοποιημένες πλέον τράπεζες με κυρίως ξένα κεφάλαια, διαδικασία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Αρχής γενομένης από τα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία γίνεται και η διαπραγμάτευση, ακολουθούν και τα ιδιωτικά, με στόχο να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες των Ελλήνων.
Τα αποτελέσματα θα τα δούμε την επόμενη πενταετία σταδιακά, με ένα νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί σε βάρος των Ελλήνων που έπεσαν στην παγίδα του δανεισμού την προηγούμενη δεκαπενταετία. 
Προφανώς δεν έχει υπολογισθεί ούτε το κοινωνικό ούτε το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από αυτήν τη δρομολόγηση που γίνεται και η οποία θα οδηγήσει τον κατασκευαστικό τομέα σε περαιτέρω πτώση.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς από τους ψηφίζοντες αυτά τα δραματικά μέτρα ότι η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία. 
*Οικονομικός Σύμβουλος-Αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: