Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ

Την Παρασκευή θα τιμήσει το ΚΚΕ τον Παναγιώτη Κορναράκη (Κορνάρο), αρχισυντάκτη του Ριζοσπάστη, που εκτελέστηκε με τους 200 Κομμουνιστές της Καισαριανής από του φασίστες Γερμανούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη στις 11 π.μ, έξω από τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείο Σφακοπηγαδίου Κισάμου.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Πατεράκη Γιώργο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, ιστορικό αφιέρωμα και έκθεση από τη δράση του.
Ποιος ήταν ο Κορναράκης Παναγιώτης
 - Ο Παναγιώτης Κορνάρος γεννήθηκε το 1908 στο Σφακοπηγάδι Κισάμου, ο πρώτος αδερφός από τα 5 αδέρφια του. Ο γυμνασιάρχης Γενεράλης τον έγραψε στο 1ο γυμνάσιο αν και ήταν 11 χρόνων επειδή ήταν άριστος μαθητής. Μετά πέρασε 1ος στη φιλοσοφική σχολή στο πανεπιστήμιο Αθηνών όπου δε του δόθηκε υποτροφία παρότι ήταν 1ος στη σχόλη λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Το 1929 στη μεγάλη φοιτητική απεργία απεβλήθη από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος λόγω του ιδιώνυμου μαζί  με τους Χανιώτες Γιώργη Τσιτήλο και Γιώργη Πετράκη. Στρατεύτηκε αμέσως και υπηρέτησε στο 14ο σύνταγμα στα Χανιά. Από το 1930 ξαναγύρισε στην Αθήνα και ανέλαβε αρχισυντάκτης στο Ριζοσπάστη. Στις εκλογές του 1936 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Χανίων. Με τη κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ακροναυπλία όπου και έμεινε ως το 1941. Από εκεί παραδόθηκε στους Γερμανούς παρότι είχαν ζητήσει και οι εξόριστοι να μεταφερθούν στο μέτωπο και να πολεμήσουν τους φασίστες  και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας και μετά στο Χαϊδάρι. Από το Χαϊδάρι το ’44, Πρωτομαγιά μεταφέρθηκε στην Καισαριανή όπου και εκτελέστηκε με 200 ακόμη κομμουνιστές. Έσυρε πρώτος το χορό στο πεντοζάλη που χόρεψαν οι μελλοθάνατοι πριν την εκτέλεσή τους. Μαζί με τους διαλεχτούς συντρόφους του Νίκο Μαριακάκη, Θρασύβουλο Καλαφατάκη, που επίσης εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και τους Γιώργη Τσιτήλο, Γιώργη Πετράκη, Μανώλη Πισαδάκη και άλλους και κάτω από την καθοδήγηση του Βαγγέλη Κτιστάκη έβαλαν τα θεμέλια των οργανώσεων του ΚΚΕ στο νομό Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: