Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Πριν από λίγες μέρες, πολύς κόσμος παρακολούθησε στο Πνευματικό κέντρο Χανίων μια πολύ όμορφη, άριστα οργανωμένη, ποιοτική πνευματική εκδήλωση . Η εκδήλωσε περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου του Κισαμίτη γιατρού και αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού κ. Ηλία Μαζοκοπάκη: «Προτυπώσεις και προφητείες στην Παλαιά Διαθήκη για το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού»
Η όλη εκδήλωση υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια και από το Δήμο Κισάμου.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε από καθηγητές πανεπιστημίου. Δύο καθηγητές της Θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν στην δομή και το περιεχόμενο του ενδιαφέροντος και καλαίσθητου βιβλίου και ο κ. Λιονής καθηγητής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης ομίλησε, με θέμα το «κατά πόσον η πνευματικότητα και η θρησκευτικότητα επηρεάζει την σωματική υγεία του ανθρώπου» παρουσιάζοντας στοιχεία ερευνητικής του εργασίας, πραγματοποιημένης σε περιοχή της Κρήτης. Συντονιστής ήταν ο τέως Διευθυντής της Ο.Α.Κ. κ. Αλέξανδρος Παπαδερός.
Σαν ιντερμέδια στην εκδήλωση ακούστηκαν αναστάσιμες ωδές, και τροπάρια, τα οποία επιμελήθηκε και απέδωσε με συναδέλφους του ιεροψάλτες ο θεολόγος και χοράρχης  κ.Αντώνης Βακάκης.
Μαθητής μας ο Ηλίας Μαζοκοπάκης,....
... στο γυμνάσιο και Λύκειο Κισάμου, όπως και οι αδερφές του επίσης διακεκριμένες σε σπουδές και στην εργασία τους. Παιδιά απλοϊκών αλλά αφοσιωμένων γονέων που τους έδωσαν αρχές και αξίες. 
 Ο Ηλίας από μικρός φαινότανε να θέτει υψηλούς στόχους. Μελετηρός, ανήσυχος και προβληματισμένος, άριστος μαθητής, σε περίμενε μετά το τέλος του μαθήματος, αφού υπογράψεις το απουσιολόγιο και το βιβλίο της ύλης με κάποια απορία να του λύσεις. Με επιμονή και αφοσίωση επέτυχε την εισαγωγή του στην Στρατιωτική Ιατρική και σήμερα αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού ασκεί την Ιατρική ως παθολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων και όχι μόνο, μέσα από την οποία με τόση συνέπεια υπηρετεί τον άνθρωπο στις δύσκολες ώρες του. Διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης, μου έκανε την τιμή να έχω μια τελευταία ματιά στη διδακτορική του εργασία, όπως τότε που διορθώναμε τις εκθέσεις του. Παράλληλα είναι πολλές οι μελέτες που έχει δημοσιεύσει σε βιοιατρικά περιοδικά, καθώς επίσης συμμετέχει και σε επιστημονικές έρευνες που λαμβάνουν χώρα σε κλινικές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 Ωστόσο, πέρα από τις παραπάνω σπουδές και έχοντας από παιδί στενή σχέση με την εκκλησία σπουδάζει και περί την Θεολογία όπου μέσα από τις Ιερές Γραφές και το Θείο Λόγο αναζητά περισσότερη πνευματικότητα και εσωτερική πληρότητα.
Έτσι, παράλληλα με την άσκηση της Ιατρικής έχει δώσει αξιόλογο συγγραφικό έργο περί τα Θεολογικά μελετώντας τη Βίβλο. Η προηγούμενη συγγραφή του αφορούσε τον «Προφήτη Ιωνά», του οποίου μας είναι γνωστή η ιστορία του και η παραμονή του επί τρεις ημέρες στην κοιλία του κύτους σε μεγάλο βάθος μετά από το πέταγμα του στη θάλασσα από τους συνταξιδιώτες του προς την αμαρτωλή πόλη της Νινευί.
Τον προφήτη Ιωνά εισηγείται σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας ως προστάτη των δυτών και της καταδυτικής, υπερβαρικής ιατρικής η οποία σχετίζεται με τη νόσο των δυτών και στην οποία και ο ίδιος έχει ενδιατρίψει.
Το πρόσφατο βιβλίο του σε μία καλαίσθητη και ωραία εικονογραφημένη έκδοση μελετώντας την Παλαιά Διαθήκη εντοπίζει τα σημεία που προεικονίζεται, η προτυπώνεται η ανάσταση του Χριστού για να καταλήξει, όπως τόνισε και ο κ. καθηγητής  ότι η Καινή Διαθήκη ενυπάρχει στην Παλαιά και η παλαιά Διαθήκη ενυπάρχει στην Καινή. Κεντρικό σημείο και στις δύο Διαθήκες, αυτός που αναμενόταν από τους προφήτες να βάλει τέλος στους αμαρτωλούς καιρούς, που δυστυχώς πάντα υπήρχαν και που όταν ήρθε σήμανε την καινή ζωή, μέσα από την Ανάσταση, από τον ξεπεσμό. Η βίβλος από τα αρχαιότερα βιβλία γι' αυτό και με πολλή σοφία δε θα πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας. Η αντίστοιχη συγγραφή του κ. Μαζοκοπάκη εύληπτη και περιεκτική θα μας αποζημιώσει για το χρόνο που θα διαθέσομε.
Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστήρια κ.Μαζοκοπάκη για την όλη κατάθεση σας στην κοινωνία μας και καλή δύναμη εν νουθεσία Κυρίου να συνεχίζεις την προσφορά σου στον άνθρωπο και να τον ανακουφίζεις ψυχικά και σωματικά  Ευχές για υγεία και προσωπική και  οικογενειακή ευτυχία.
Σαν επίμετρο ήθελα να τονίσω το πόσο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, όταν είσαι  δάσκαλος, να βλέπεις τους μαθητές σου, που κάποτε ώρες περνούσατε μαζί στην τάξη, να προκόβουν να διακρίνονται και να προχωρούν με μια σκυτάλη στο χέρι, και να προσφέρουν στην κοινωνία. Όταν δε έχεις υπηρετήσει για πολλά χρόνια στον ίδιο τόπο κάθε μέρα συναντάς εκείνα τα παιδιά του τότε να  παρέχουν την υπηρεσία τους σήμερα και να σε καλοδέχονται ευγενικά και  συχνά, πυκνά να σου λένε θυμάστε κύριε ή κυρία; Τότε που;…. Θα τα βρεις στο μαγαζί τους, σε κάποιο γραφείο ή ταμείο, σε κάποια υπηρεσία, θα τα βρεις  στο ταξίδι σου, καπετάνιο ή καμαρότο, στο χωράφι τους με τα προϊόντα τους, θα πας στο ιατρείο τους, στο φαρμακείο τους, θα τα δεις δασκάλους σε σχολεία. Θα τα βρεις νοσηλευτές στο νοσοκομείο. Θα τα βρεις να οδηγούν τη συγκοινωνία θα τα δεις στην πολιτική. θα σε σερβίρουν καφεδάκι και νόστιμο φαγητό. Θα σου φτιάξουν τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά σου, το σπίτι σου. Νοιώθεις αδιόρατα μια ασφάλεια για το πρόβλημα σου. Νιώθεις μια ικανοποίηση που σε θυμούνται και μια σκέψη περνά από το μυαλό σου, μήπως κάποτε τα πίκρανες.
 Ωστόσο θεωρώ ότι όλο αυτό είναι ο πλούτος του δασκάλου, είναι η πρόσθετη αμοιβή στα λίγα χρήματα, που ίσως έπαιρνε. 
Ευτυχία  Δεσποτάκη –Πευκιανάκη 
φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: