Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ....

.....από το ναό του Αγίου Γεωργίου στη Μουρνέ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Απεικόνιση τεσσάρων χαρακτηριστικών περιπτώσεων εγκληματικής, ή απλώς παραβατικής συμπεριφοράς, στις οποίες παρεμβαίνει η Εκκλησία, κατατάσσοντας τους δράστες ανάμεσα στους "αμαρτωλούς", που θα τιμωρηθούν και στη "Μέλλουσα Ζωή", έστω και αν τη γλυτώσουν στην παρούσα. 
 Στην περίπτωση της Κρήτης η θεία δικαιοσύνη υποκαθιστούσε την ξενόφερτη ανθρώπινη. Πρώτος από αριστερά ο "φονέας" με ένα τεράστιο ξίφος, όργανο της αμαρτίας, να κρέμεται μπροστά του. Ακολουθεί ο "παραυλακιστής" με το Ησιόδειο άροτρο (με το οποίο κλέβει τα αυλάκια από το γειτονικό χωράφι) καρφωμένο στα οπίσθιά του και ο "παραθεριστής" με το δρεπάνι, με το οποίο θερίζει την ξένη σοδειά κρεμασμένο στο λαιμό του. Τέλος ακολουθεί η φιγούρα του (ζωο)"κλέφτη", με το κατσίκι ριγμένο στον ώμο να θυμίζει πόσο βαθιά ήταν ριζωμένη στους Κρητικούς η μάστιγα της ζωοκλοπής. Οι μορφές αποδίδονται με αρκετό ρεαλισμό, που τις διακρίνει από τις σχεδιασμένες υπερβατικά μορφές των άλλων παραστάσεων με τα ιερά πρόσωπα.
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: