Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ


Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Εύβοιας που δεσπόζει επιβλητικό στην κορυφή ενός βραχώδους και απόκρημνου λόφου στο χωριό Φύλλα. Η πρόσβαση σ’ αυτό είναι αρκετά δύσκολη λόγω της τραχύτητας του εδάφους.
Η ιστορία του κάστρου Καστέλλι, έχει συνδεθεί με την ζωή του θρυλικού ιππότη Λικάριο που έδρασε το 13ο αιώνα. Ήταν ένας φτωχός ιππότης στην υπηρεσία του Carceri, ηγεμόνα της Κεντρικής Εύβοιας.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο Λικάριο παντρεύτηκε κρυφά την ωραία Φελίζα, προστατευόμενη της οικογένειας Carceri. Οι συγγενείς της και ο ηγεμόνας ενοχλήθηκαν πολύ και αντέδρασαν με προσβολές και ταπεινώσεις προς το ζευγάρι.
Ο Λικάριο οργισμένος, επέστρεψε στη γενέτειρα της μητέρας του Κάρυστο και αποφάσισε να πάρει εκδίκηση. Έφτιαξε μια ομάδα πολεμιστών με τους οποίους σκόρπισε τον τρόμο στις γειτονικές περιοχές παρενοχλώντας τους Φράγκους.
Αργότερα ήρθε σε επαφή με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο και του πρότεινε να αναλάβει για λογαριασμό των Βυζαντινών την υποταγή της φραγκοκρατούμενης Εύβοιας.
Ο Μιχαήλ Η’ συμφώνησε και στήριξε με στρατό το σχέδιο. Έτσι ο Λικάριος άρχισε έναν οδυνηρό για τους Φράγκους πόλεμο με τη μορφή επιδρομών. Το ένα μετά το άλλο τα φράγκικα κάστρα της Εύβοιας έπεσαν από το στρατό του Λικάριο.
Μετά την άλωση και του ισχυρού κάστρου της Καρύστου, Καστέλο Ρόσσο, ο Λικάριος ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα από τον αυτοκράτορα. Επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη στην Εύβοια, ο Λικάριο διάλεξε για μόνιμη κατοικία το φρούριο Καστέλλι.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: