Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι διαχρονικά στις προτεραιότητες του Ινστιτούτου και έχει υποβάλλει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς (πρώην Δήμο Ιναχωρίου, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, κλπ) προτάσεις (το 1996, 2003, 2009) για την βελτίωση της καστανο-καλλιέργειας στο Ν. Χανίων, που δυστυχώς δεν χρηματοδοτήθηκαν. Μετά την παρουσίαση του ‘Καλαθιού των Κρητικών Προϊόντων’ στο Ρέθυμνο, στο οποίο υπάρχει και το κάστανο (το Ινστιτούτο το είχε συμπεριλάβει στην πρόταση που ζητήθηκε υπηρεσιακά) το Ινστιτούτο μετά από σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια στις 25/2/2011 υπέβαλε στην Περιφέρεια Κρήτης τον Μάρτιο του 2011 ολοκληρωμένη πρόταση για ‘Ανασύσταση και επέκταση της καλλιέργειας καστανιάς στην Κρήτη’ που αφορούσε την μελέτη και το χαρακτηρισμό γενετικού υλικού, την μελέτη της συμβατότητας εμβολιασμού αξιόλογων ποικιλιών με ανθεκτικά υποκείμενα, την παραγωγή & διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού, εγκατάσταση πιλοτικών καστανεώνων, κλπ με συμμετοχή και άλλων φορέων για άμεση χρηματοδότηση από τα σχετικά προγράμματα.
Στο πλαίσιο της εκπόνησης του ‘Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα στην Κρήτη’ το Ινστιτούτο υπέβαλε στις 13 Μαϊου 2011 τις προτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ στην Ομάδα Εργασίας για τη Φυτική Παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι και η ‘Τεχνική υποστήριξη για ανάπτυξη της καλλιέργειας παραδοσιακών δενδρωδών καλλιεργειών της Κρήτης, όπως της καστανιάς και της χαρουπιάς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγή πιστοποιημένου και υγιούς (σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία) φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζει η καστανοκαλλιέργεια όπως αυτό της μελάνωσης, του έλκους και των εντομολογικών προσβολών, την ανάπτυξη και διάδοση τεχνολογιών μετασυλλεκτικής μεταχείρισης, επεξεργασίας και διάθεσης των παραγόμενων καρπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: