Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πρακτική του Οστρακισμού
Λίγο μετά τη νίκη τους επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., οι Αθηναίοι έθεσαν σε εφαρμογή την πρακτική του οστρακισμού(1), μια μορφή εκλογής που είχε ως στόχο να περιορίσει την ισχύ οποιουδήποτε αναδυόμενου τυράννου. 
Η διαδικασία του οστρακισμού ήταν απλή. Μία φορά το χρόνο οι πολίτες συγκεντρώνονταν στην Αγορά προκειμένου να προβούν σε ψηφοφορία για να καθοριστεί αν κάποιος είχε γίνει πολύ ισχυρός και ήταν σε θέση να επιβάλει τυραννία. Αν μια απλή πλειοψηφία ψήφιζε υπέρ, συναντιούνταν ξανά στην Αγορά δύο μήνες αργότερα. Σε αυτήν τη δεύτερη συνάντηση κάθε πολίτης έφερε μαζί του ένα όστρακο (θραύσμα αγγείου/πήλινου αντικειμένου), στο οποίο προηγουμένως είχε χαράξει το όνομα του ατόμου που επιθυμούσε να εξοστρακιστεί. Αν ψήφιζαν τουλάχιστον 6.000(2), ο πολίτης με τις περισσότερες ψήφους έχανε και εξοριζόταν για δέκα χρόνια. 
Από τους γνωστότερους Αθηναίους που εξορίστηκαν με τον τρόπο αυτό ήταν ο Αριστείδης (482 π.Χ.), ο Θεμιστοκλής (472/1 π.Χ.), ο Κίμων (462/1 π.Χ.) και ο Θουκυδίδης (443/2 π.Χ.).
(1) Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (Aθηναίων πολιτεία 22.4) ο νόμος καθιερώθηκε από τον Κλεισθένη το 508/7 π.Χ.
(2) Σύμφωνα με άλλους έπρεπε να μαζευτούν έξι χιλιάδες όστρακα που θα καταδίκαζαν τον ίδιο Αθηναίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: