Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Γράφει ο Μ. Ανδριανάκης*
 Αρχαιολογική έρευνα κάνουν οι αρχαιολόγοι όλου του κόσμου στους αρχαιολογικούς χώρους όλου του κόσμου. Πολλές χώρες έχουν τη δυνατότητα και διατηρούν με διεθνείς συμβάσεις και με συγκεκριμένους όρους "Σχολές" και σε άλλες χώρες (όπως οι Σουηδοί στα Χανιά, κλπ). Οι επιστήμονες συνεργάζονται μεταξύ τους και ο ένας σέβεται τη δουλειά του άλλου μέσα από γραφτούς και άγραφους νόμους και η επιστημονική τους δουλειά δημοσιεύεται σε εκατοντάδες επιστημονικά συνέδρια σε διάφορες γλώσσες, που υπάρχουν σε ειδικές και μη βιβλιοθήκες. Έτσι η επιστημονική γνώση και οι απόψεις εκάστου είναι προσιτές και στους επιστήμονες και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται. Οι εκατοντάδες ανακοινώσεις στα Κρητολογικά Συνέδρια (εφέτος θα είναι πάνω από 600) δημοσιεύονται στα πεπραγμένα του κάθε συνεδρίου και είναι προσιτές στους πάντες. Αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Αν ένας άσχετος θελήσει να δημοσιεύσει μια ανασκαφή (ας πούμε του Ιδαίου Άντρου) αν δεν διεξήγαγε την έρευνα και αν δεν έχει το σύνολο των πολύπλοκων ανασκαφικών δεδομένων, θα πει βλακείες, ακόμη και αν είναι ο καλύτερος επιστήμονας του κόσμου. 
 Ο Σακελλαράκης, δούλευε πάντα με ομάδα αρχαιολόγων, δίδασκε στην ανασκαφή και έβγαλε γενιές ολόκληρες νέων, ικανών αρχαιολόγων, που συνεχίζουν το έργο του. Οι δημοσιεύσεις του είναι πάρα πολλές σε διεθνή και ντόπια περιοδικά, ή ως μονογραφίες και για το λόγο αυτό είναι γνωστός διεθνώς και για το έργο του και για το ρόλο του ως Δάσκαλος. Το έργο του το συνεχίζουν άλλοι συνεργάτες του, που έχουν την ευθύνη της συντήρησης, καταγραφής, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων.Και για το Ιδαίο Άντρο και για τη Ζώμινθο και για τις Αρχάνες έχει δημοσιεύσει πάρα πολλά, για την τελική όμως δημοσίευση δουλεύουν δεκάδες παλιοί και νέοι επιστήμονες μέσα σε ένα συλλογικό πνεύμα. Ο ίδιος δεν πρόλαβε να δει το έργο του ολοκληρωμένο. Το ίδιο ισχύει και για τον άλλο μεγάλο αρχαιολόγο, το Μανόλη Ανδρόνικο (για να μιλούμε για τα μεγάλα ονόματα της Αρχαιολογίας), όπου οι μαθητές και συνεργάτες του συνεχίζουν την έρευνα, τη μελέτη και τη δημοσίευση των ευρημάτων του. Αν υπάρχουν κάποιοι επιστημονικοί, ή άλλοι καυγάδες, αυτό είναι θέμα της επιστημονικής κοινότητας και δεν αφορά τον καθένα, ούτε μπορεί να γίνει αφορμή να αμαυρωθεί το έργο κάποιου, εκτός και αν έχει λάθος, ή ξεφύγει από τα όρια.
*Σχόλιο στο Φ/Β

Δεν υπάρχουν σχόλια: