Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ


Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια προβολή το ντοκιμαντέρ του BBC για το Παυλοπέτρι με τίτλο: «Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι» (City Beneath the Waves: Pavlopetri). 
Πρόκειται για μία παραγωγή του BBC, για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο, που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου, στη Ν. Λακωνία.
Οι λήψεις για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ έγιναν υπό την καθοδήγηση του Αρχαιολόγου ειδικού σε υποβρύχιες έρευνες Δρ. Joh Henderson και από ομάδες επιστημόνων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και από το Κέντρο Ρομποτικών Ερευνών της Αυστραλίας. Σημαντική είναι η συμμετοχή του ωκεανογράφου Δρ. Nicholas Flemming ο οποίος το 1967 -στο πλαίσιο των μελετών του για τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο- επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο και διαπίστωσε την ύπαρξη της βυθισμένης αρχαίας πόλης.
Μετά από 3.500 χρόνια περίπου το βυθισμένο Παυλοπέτρι «ζωντανέψε» στις οθόνες μας, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστικών προγραμμάτων και τη χρήση 3D τεχνολογίας, τα οποία ανάδειξαν με μοναδικό τρόπο, το πώς έμοιαζε αυτή η πόλη και πώς λειτουργούσε.
Μια βυθισμένη πολιτεία με αποδεικτικά στοιχεία για την κατοίκησή της από την εποχή του Χαλκού, η οποία ήταν χτισμένη πάνω σε ένα σχεδόν ολοκληρωμένο ρυμοτομικό σχέδιο και άνθησε για περίπου 2.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της γέννησης του Δυτικού Πολιτισμού. Μέσα από τη χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας και έγκυρων επιστημονικών μεθόδων αποκαλύπτονται μυστικά που έκρυβε η βυθισμένη πολιτεία στα νερά της Ελαφονήσου, λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Συντελεστές του ντοκιμαντέρ από την πλευρά του BBC είναι ο Philip Glenister στην αφήγηση, ο Paul Olding στην σκηνοθεσία, ο Paul Olding και Gary Hunter στην παραγωγή. Η διάρκεια της ταινίας είναι μία ώρα. 
Το βίντεο υπάρχει σε αυτήν την διεύθυνση αλλά δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να το δούμε ακόμα!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής.