Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΤΕΓΟΙ-ΜΕΝΑΣΑΣΤΕΣ-ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Γράφουν τα χθεσινά Χανιώτικα Νέα...
Προσπάθειες για τη στήριξη των αστέγων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται στα Χανιά, καταβάλλει το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών που λειτουργεί στην πόλη. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα διαθέσει στους αστέγους. Μεταξύ άλλων: Είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, υπνόσακους, κουβέρτες κ.ά. Για τον λόγο αυτό το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:
"Το κοινωνικό πρόβλημα των αστέγων, το οποίο συνδέεται με όρους όπως φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, ψυχολογικές διαταραχές όχι απλά δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αλλά έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό. Ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί σημαντικά και συγκεντρώνεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Άστεγοι όμως υπάρχουν και στα Χανιά. Συνάνθρωποι μας, που ψάχνουν χώρους κάθε βράδυ για να κοιμηθούν. Τους συναντήσαμε στοιβαγμένους και ταλαιπωρημένους σε μικρά εγκαταλελειμμένα και ακατάλληλα κτίσματα. Τους συναντήσαμε απροστάτευτους σε εξωτερικούς χώρους χωρίς καν τα πιο βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τους συναντήσαμε να διώκονται από τις Αρχές για το «έγκλημά» τους, που είναι η στέρηση στέγης. Η κρατική μέριμνα για την αντιμετώπιση αυτής της ζωτικής ανάγκης και την εξασφάλιση αυτού του βασικού δικαιώματος των μελών μιας κοινωνίας, φαίνεται ότι είναι ανύπαρκτη. Και σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια χωρίς καμία χρήση και στην ουσία εγκαταλελειμμένα, δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει η πολιτική βούληση που θα μετέτρεπε τα κτίσματα αυτά σε δημόσιους ξενώνες φιλοξενίας.
Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να στέκουμε άπραγοι απέναντι σε ένα τέτοιο πρόβλημα μέχρι να δοθεί κάποια λύση. Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και οι συνθήκες διαβίωσης είναι δυσκολότερες".
 
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην πόλη μας. Η κατάσταση πάει να φύγει από τον έλεγχο και αυτό φαίνεται καθαρά κάθε πρωί στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκατοντάδες μετανάστες περιμένουν, χωρισμένοι σε ομάδες και εθνικότητες, για ένα μεροκάματο. Επειδή ξέρω ότι κάποιοι δήμαρχοι, έβαλαν στο πρόγραμμα τους το μείζον πρόβλημα αυτό, καλό είναι μετά τις εκλογές να ασχοληθούμε και λίγο με αυτούς που θέλουμε- δεν θέλουμε θα τους έχουμε στα πόδια μας για πολύ καιρό. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να ξεκινήσουν συσσίτια, ιατρικές εξετάσεις, αλλά κατά τα φαινόμενα αν και υπάρχει βεδέμα, δύσκολα θα βρουν δουλειά τόσοι και άλλοι τόσοι που θα έλθουν. Μάλλον η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα σε λίγο και καλό είναι να την αντιμετωπίσουμε από τώρα!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: