Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η ΣΤΡΕΒΛH ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε επιχείρηση «σκούπα» των αυθαίρετων καταλυμάτων προχώρησε χθες η Δασική Υπηρεσία στον επίγειο παράδεισο της νήσου Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στο Νομό Λασιθίου.
Σκοπός είναι να αφαιρεθούν σταδιακά όλα τα παράνομα κτίσματα στο μικρό νησί, με τα οποία αλλοιώνεται η παρθένα φύση του και η εικόνα του. Οι εμπορικές δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει στη Χρυσή έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία σε ανθρώπους με οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική ευαισθησία, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν το νησί να μετατρέπεται σε άλλο ένα αντίγραφο της στρεβλούς ανάπτυξης που έχει κυριαρχήσει στα περισσότερα ελληνικά νησιά, μικρά και μεγάλα. Με πρωτοβουλία της η Δασική Υπηρεσία άρχισε χθες το ξήλωμα των καταλυμάτων εκτός από ένα κτίσμα εστίασης, του οποίου ο κάτοχος έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι, έως ότου αυτά εκδικαστούν έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία της κατεδάφισης. Πάντως, για όλα τα καταλύματα έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Σημειώνεται ότι η Χρυσή δεν αποτελεί απλά έναν ονειρικό τόπο για τον επισκέπτη της, αλλά αποτελεί και επίσημα περιοχή
Νatura, πράγμα που σημαίνει ότι εξ ορισμού απαγορεύονται οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με την εξαίρεση ορισμένων ελάχιστων ήπιας μορφής, όπως για παράδειγμα κάποιο κιόσκι για να προσφέρεται νερό. Εντυπωσιάζει αρνητικά το γεγονός ότι πάνω στο νησί έχουν πατήσει ακόμη και γουρούνες! Η ανάπτυξη που ήδη έχει ξεκινήσει κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες στρέφεται ενάντια στην εξαιρετικά σπάνια φύση που υπάρχει στη Χρυσή με τους κέδρους και την άμμο που αποτελείται από σπασμένα κοχύλια.
Στην δική μας Natura γουρούνα μπορεί να μην την πάτησε, αλλά caterpillar και Compressor μόνιμα ήταν εκεί!!   

Αλλά θα μου πείτε τώρα είναι δυνατόν η δική μας δασική να εφαρμόσει αυτά που ο νόμος ορίζει; Μπα......

2 σχόλια:

Sklopa είπε...

Το κουίζ της ημέρας ....
Μήπως γνωρίζετε τον Ιδιοκτήτη του σκαφτικού μηχανήματος; Τι σχέση είχε ή έχει με τον Δήμο Κισάμου;
Εάν το βρήκατε μην το πείτε... Μπράβο μας τέτοιους «εκπροσώπους» και καλύτερους επανεκλέξατε!!!

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Το θέμα δεν είναι να μάθουμε τον ιδιοκτήτη του σκαφτικού, αλλά να βρούμε γιατί το δασαρχείο ή η δασική υπηρεσία στραβοκοιτάζει. Γιατί αλληθωρίζει και επιλεκτικά αγκομαχεί! Αφού δεν υπάρχει έλεγχος πολύ δε τιμωρία γιατί ο πολίτης να μην κάνει αυτά που κάνει;