Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

10 ΛΕΠΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Αρνούνται ιατρική παρακολούθηση για λόγους κοινωνικού στιγματισμού - Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε η καθηγήτρια Ν.Τόσκα
Το νησί με τους λεπρούς της Σπιναλόγκας, αναβιώνει στην Κρήτη του 2010. Δέκα Κρητικοί που έχουν προσβληθεί από τη μεταδοτική νόσο (που θεωρητικά έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα)-ο ένας είναι ήδη παράλυτος, έχει τυφλωθεί και έχει χάσει το ένα του πόδι-ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε χωριό του Ν.Λασιθίου και αρνούνται, για λόγους κοινωνικού στιγματισμού, την ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που ανάγκασε χθες την καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκη Τόσκα, να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.
“Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν και να μην ακολουθούν θεραπεία, με κίνδυνο να κολλήσουν την ασθένεια και άλλοι άνθρωποι με τους οποίους έχουν επαφή”, είπε η κ. Τόσκα, η οποία τόνισε ότι ενώ έχει ενημερώσει για την περίπτωσή τους, τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές, δεν έχει γίνει τίποτε.
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς κατοικούν σε μικρό χωριό του Νομού?Λασιθίου και είναι ηλικίας από 50 εως 80 ετών.
Η καθηγήτρια Δερματολογίας σημείωσε: “Υλοποιούμε εδώ και 5 μήνες ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή, για να εκριζώσουμε τη νόσο του Χάνσεν στην Κρήτη.
Στο πλαίσιο της καταγραφής των περιστατικών, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 14 ασθενείς στο Ν.Λασιθίου, 4 στα Χανιά και 3 στο Ν.Ηρακλείου, όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, αλλά ντρέπονται για την ασθένεια και κρύβονται, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν θεραπεία”.
Ενήμεροι εισαγγελέας, νομάρχης, νομίατρος
Σύμφωνα με την κ. Τόσκα, για το θέμα είναι ενήμεροι, τόσο ο νομίατρος της περιοχής, όσο και ο νομάρχης Λασιθίου και ο εισαγγελέας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ίδιας η απάντηση που έχει πάρει είναι “δεν έχουμε αυτοκίνητο να τους μεταφέρουμε” και “ενημερώστε το υπουργείο Υγείας!”.

Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτο. Σήμερα πια, που η λέπρα θεραπεύεται, δεν δικαιολογείται ο φόβος του στίγματος. Είναι η γρίπη στίγμα, για παράδειγμα; Όχι.

Είναι απλό: Αν πάνε στο νοσοκομείο, θα θεραπευθούν. Αλλιώς, θα πεθάνουν, από μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια.

Έλεος, αυτά τα σήριαλ έχουν τρελάνει τον κόσμο. Το "Νησί", κύριοι, έχει πάψει να λειτουργεί. Δεν θα σας στείλουν εκεί, μη φοβάστε. Μια θεραπεία θα σας δώσουν, αυτό είναι όλο.

Ανώνυμος είπε...

Κακώς γράφετε ότι είναι μεταδοτική η αρρώστια. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ!

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Δεν γράφουμε το ρεπορτάζ γράφει και ....έχει δίκιο οτι δεν είναι μεταδοτική!!!