Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 
Ξεκινάει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η νέα σχολική χρονιά με τον καθιερωμένο αγιασμό που, λόγω των αναγκαίων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19, θα πραγματοποιηθεί στους αύλειους χώρους των σχολείων με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15’ και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου που θα περιλαμβάνει:
οδηγίες για θέματα που αφορούν στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού,
στην ορθή χρήση της μάσκας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, 
στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, 
στη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο, και 
στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου. 
Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ. οικ. 53950,και λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19, προβλέπονται τα παρακάτω ειδικά μέτρα για την δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης):
Α) υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα της γυμναστικής και του φαγητού),
Β) υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου οι μαθητές/τριες
που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), 
με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. 
Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα και οι μαθητές/τριες προσέρχονται με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.
Κατ' εξαίρεση, για την ημέρα του Αγιασμού ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (selftest) θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα.
Γ) Το αποτέλεσμα του self-test θα δηλώνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ , στην οποία η είσοδος θα γίνεται με κωδικούς taxisnet. Αμέσως μετά τη δήλωση θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας  σχολική κάρτα η οποία και θα εκτυπώνεται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς  θα πρέπει να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος (δείτε εδώ).
Αν το self-test είναι αρνητικό οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο φέροντας την κάρτα μονίμως μαζί τους. Η κάρτα θα επιδεικνύεται στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Τρίτης και της Παρασκευής. Προς διευκόλυνση της διαδικασίας η ψηφιακή σχολική κάρτα μπορεί να αποστέλλεται και στο email του σχολείου (epal-kissam@sch.gr).  
Αν το self-test είναι θετικό το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα και με την κάρτα που θα εκτυπώνεται θα γίνεται μετάβαση σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapidtest. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ .  
Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Παρακαλούνται οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου όπως φροντίσουν για την τήρηση των παραπάνω ώστε να διαφυλαχθεί το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της υγείας.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισάμου- Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: