Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ.... ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Ένα πολύ καλό άρθρο απο τον καθηγητή και φίλο Μπάμπη Φασουλά* που ανάρτησε στην σελίδα του σχετικά με τους τελευταίους σεισμούς στο Ηράκλειο.
- Συμπάσχουμε με όλους τους συμπολίτες μας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου για τις πρωτόγνωρες, για αυτές τις γενιές, καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην Κρήτη.
Τελικά όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός απ' τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης. 
Δεν ήταν συνεπώς ένα άγνωστο ρήγμα, ήταν γνωστό σε πάρα πολλούς επιστήμονες και σαν ΜΦΙΚ το είχαμε χαρτογραφήσει αναλυτικά και επισημάνει τη σημασία του απο το 2001. Ήταν μάλιστα ένας απο τους λόγους (εκτός τους κοινωνικό-οικονομικούς) που προσωπικά με άρθρο μου στην "Πατρίδα" είχα ταχθεί κατά του νέου αεροδρομίου, τώρα μάλλον θα πρέπει να ξαναγίνουν οι σχεδιασμοί για τις αντοχές του.
Πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται και θυμώνουν με εμάς τους γεωλόγους και σεισμολόγους γιατί δεν κάναμε κάτι...Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε? Για φαινόμενα που συμβαίνουν 10 χιλιόμετρα κάτω απ' τα πόδια μας, που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε επι τόπου και που προσπαθούμε τις τελευταίες δεκαετίες με τα νέα όργανα και μεθοδολογίες να κατανοήσουμε. Πριν μερικά χρόνια δεν ξέραμε καν που υπήρχαν ρήγματα, τώρα μπορούμε με ακρίβεια να τα χαρτογραφησουμε και μελετήσουμε. Φανταστείτε ότι ακόμα και μετά από μια αξονική που διαβάζει μερικά εκατοστά μεσα στο σώμα μας, οι γιατροί πολλές φορές δεν μπορούν να εξηγήσουν το πρόβλημα μας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η φύση είναι απρόβλεπτη και ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι καθόλου σπάνια για την Κρήτη, τουναντίον μάλιστα, όπως μας έδειχνε το γεωλογικό αρχείο, είναι συχνότατα και αυτά που διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα του νησιού μας. Είναι αντικειμενικά αδύνατο να έχει κάποιος επι 3 μήνες χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο μήπως γίνει σεισμός που δεν ξέρουμε εάν και που θα συμβεί. Αυτός ο σεισμός είναι όντως ξεχωριστό για το νησί και τα συμπεράσματα θα πολλά και εξαιρετικά χρήσιμα για τις επόμενες γενιές (η σεισμική επιτάχυνση που καταγράφηκε θα βοηθήσει να έχουμε σίγουρα ασφαλέστερες κατασκευές στο μέλλον).
Το λέμε ξανά και ξανά ότι η πρόληψη και η σωστή προστασία είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις. Χάρηκα πολύ που φίλοι μου μετέφεραν ότι τα παιδιά τους έχοντας συμμετάσχει στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΦΙΚ, ανταποκρίθηκαν άψογα και με απόλυτη ψυχραιμία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ας κρατήσουμε το θετικό ότι μετά από έναν σεισμό 6 R πάνω στο νησί οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν οι ελάχιστες.

*Γεωλόγος υπεύθυνος τμήματος Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: