Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

«Η Κρήτη από την ανατολική έως τη δυτική της πλευρά από το 2022 έως το 2023 θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο» είπε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στον ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

«Απόλυτη προτεραιότητα ο ΒΟΑΚ»
Ερωτηθείς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει ο ΒΟΑΚ.
«Αλλά όχι μόνο αυτό! Να πούμε την αλήθεια στους Κρητικούς, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ακούγαμε πάρα πολλά λόγια, αλλά δεν βλέπαμε καμία πράξη».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό τους τελευταίους 25 μήνες έγινε συστηματική και μεθοδική δουλεία για να παραχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Και ποιο είναι αυτό; Ότι εδώ και 4-5 μήνες έχουμε συγκεκριμένη χάραξη όλου του ΒΟΑΚ, από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία, έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,027 δις και τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα μας», είπε, τονίζοντας πως το έργο αυτό είναι, σήμερα, ο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομος που θα υλοποιηθεί στην Ευρώπη.
Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης είναι σημαντικό να γίνει το έργο γιατί η Κρήτη έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα.
«Όταν είδαμε τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων πάθαμε σοκ» είπε, σημειώνοντας ότι η Κρήτη έχει το τετραπλάσιο ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με τον Μ.Ο. της Επικράτειας!
«Μόνο να σας πω ότι το 53% των ατυχημάτων γίνονται στην Αττική. Ξέρετε πόσα είναι τα θανατηφόρα; Μόλις το 3%! Στην Κρήτη πόσα είναι; Δυστυχώς 30%!», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο αυτοκινητόδρομος που θα γίνει τα επόμενα χρόνια είναι απόλυτα αναγκαίος και για την οδική ασφάλεια και για την ανάπτυξη του νησιού. Η Κρήτη θα είναι  ένα success story, και για τον υπερσύγχρονο δρόμο που θα κατασκευασθεί και για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν . Θα δώσουμε στους Κρητικούς αυτό που τους αξίζει», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών.
Στο ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα του έργου οκ Καραγιάννης είπε ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις, όπως:
-          Ενιαιοποιήσαμε το έργο σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή από τον Κίσαμο έως τη Σητεία.
-          Οριστικοποιήσαμε και εξασφαλίσαμε η χρηματοδότηση όλου του έργου, γιατί έχει και Σύμβαση παραχώρησης και ΣΔΙΤ και Δημόσιο έργο
-          Αναθέσαμε πάνω από 16 μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε 18 μήνες όταν οι κανονικοί χρόνοι είναι 4 – 5 χρόνια
-          Αναβαθμίσαμε τα χαρακτηριστικά του δρόμου αφού οι πρώτες προβλέψεις ήταν για 80km/h και πήγε στα 110km/h
-          Εντάξαμε στο έργο τις παρακάμψεις των μεγάλων πόλεων των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου  (ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ;)
-          Δημοπρατήσαμε παρεμβάσεις για να βελτιωθούν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας
Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Καραγιάννης είπε 
«Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι στο κομμάτι του ΣΔΙΤ, Χερσόνησος – Νεάπολη, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο και εντός του 2022 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Το ίδιο θα συμβεί και  στο κομμάτι Δημοσίου Έργου που είναι το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος. Αυτό προκηρύσσεται τέλος του 2021, οπότε εντός του 2022 ξεκινούν οι εργασίες. Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της Σύμβασης Παραχώρησης- που είναι πιο σύνθετη η διαδικασία, το Χανιά – Χερσόνησος και η προαίρεσή του, που είναι το Κίσσαμος – Χανιά, μέχρι τέλος του χρόνου εκτιμούμε ότι θα έχουμε λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, οπότε θα προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: