Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Φαραντάκης Μανώλης Πολυτεχνίτης -Πηγαδάς 1890-1980

Παιδί ακόμα αρχές του περασμένου αιώνα έμαθε την τέχνη του πηγαδά κοντά σε κάποιον Γιακουμή από τα Καλλεργιανά. 
-Το πηγάδι ήταν τότες η ζωή του ανθρώπου, έλεγε!! Τα βρυσινά νερά ήταν αραιά και σε θέσεις μακρινές, σε βαλτοτόπια, που έβλαφταν την υγεία των ανθρώπων.
Ο Φαραντομανώλης είχε ανοιγμένα κάμποσα πηγάδια, δεν απέτυχε ποτέ ούτε στο άνοι9γμα ούτε και στο χτίσιμο. Είχε το μεράκι της όμορφης δουλειάς, ακόμα και τον πάτο που δεν τον έβλεπε κανείς τον έφτιαχνε όμορφο με μεράκι.
Το πηγάδι είναι μια δουλειά που δεν σηκώνει λάθη. Μπορεί να γενεί τρομερός κόπος και να μην βρεθεί νερό, μπορεί το τοίχωμα του χαμηλά να είναι αχαμνό και ξεχειλώνει και να πουμώσει αμέσως, Εγώ πάντα πρόσεχα να 'ναι και τα υλικά καλά.. έλεγε στα βαθιά του γεράματα.
Απόσπασμα από το ημερολόγιο του εκπολιτιστικού συλλόγου Δραπανιά του 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: