Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

 στις Λουσακιές Κισάμου
"Όσοι βρεθήκαμε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου, στην παρουσίαση της μελέτης για την ίδρυση του Μουσείου Μουσικών, νοιώσαμε εξαιρετικά υπερήφανοι για την τεκμηρίωση μιας μακροχρόνιας προσπάθειας του πολιτιστικού συλλόγου Λουσακιών και του δραστήριου προέδρου κ. Κουνελάκη Στέλιο.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Λουσακιών έχει μια ενεργή παρουσία δεκαετιών όχι για ένα ή δύο πανηγύρια αλλά σε μια σειρά δράσεων στον τομέα των μουσικών πραγμάτων που έχουν αναδείξει παγκρήτια θέματα της παραδοσιακής μουσικής και την αλληλεπίδραση της στα ήθη και τα έθιμα και στον πολιτισμό της Κρήτης. Επίσης σειρά προγραμμάτων του και σεμιναρίων σχετίζονται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και την επιμόρφωση σε γεωργικά θέματα. Ο κ. Κουνελάκης πέρα από την από χρόνια συμμετοχή του και την δραστηριότητα σε θέματα  κοινότητας και Δήμου και ως επί μακρό πρόεδρος πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, μέσω των μουσικοχορευτικών δρωμένων αναδεικνύει αξίες πέρα από τη στείρα τοπικιστική αντίληψη. Γνωρίζω προσωπικά τη δυνατότητα του να συνδιαλέγεται και να επιζητεί λύσεις σε θέμα συλλόγων ακόμη και στην Ανατολική Κρήτη.
Στην Κρήτη υπάρχουν πολλά μουσικά δρώμενα και σημαντικά, μας είναι γνωστά στη Σητεία, στη Βιάνο, στ’ Ανώγεια και σχεδόν παντού υπάρχει πλούσιο οπτκοακουστικό υλικό αλλά και ζώσα πραγματικότητα, η δε όποια διαφορετικότητα προσθέτει στον πλούτο.
Εξαιρετικά οι Λουσακιές φιλοδόξησαν και χρόνια προσπαθούν και μελετητικά αναγνωρίσθηκαν ως καινοτόμος πρωτοβουλία για την μουσική της Κισάμου και της Κρήτης γενικότερα.
Ο γνωστότατος και διακεκριμένος Κισαμίτης της Κρητικής μουσικής Αντώνης Μαρτσάκης, για παράδειγμα, που χαιρέτησε την προοπτική του Μουσείου είναι ο εκλεκτός σχεδόν κάθε χρόνος προσκεκλημένος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού μου – Χρυσοπηγή Σητείας- Στη παρατήρησή μου –πως τα καταφέρνεις να ενθουσιάζεις ένα τόσο κόσμο μιας διαφορετικής κάπως πιο «λυρικής αισθητικής», είχε εύκολη την απάντηση από την γνώση και την τέχνη που κάθε μύστης της κρητικής μουσικής παράδοσης υπηρετεί και δημιουργικά συνεχίζει.
Δεν είναι εύκολο και τυχαίο, ότι στη μακρόχρονη δραστηριότητα του ο Π. Σ. Λουσακιών με τον κ. Κουνελάκη έθεσαν σκοπό την δημιουργία Μουσείου για τις Μούσες και την μουσική παιδεία της Κρήτης.
 Αισθανόμαστε υπερηφάνεια και ικανοποίηση που η πολιτεία – Δήμος και Περιφέρεια συνέδραμαν οικονομικά αυτή την προσπάθεια.
Η κ. Μαρία Χναράκη εντεταλμένη σύμβουλος του περιφερειάρχη που κακώς ακούστηκε ηχογραφημένη- ήταν αναγκαία η παρουσία της ως και του Περιφερειάρχη- δεν είναι «μια κυρία από το Ηράκλειο» είναι εξ’όσων καλώς γνωρίζω και προσωπικά, η πρύτανης των εθνομουσικολογικών πραγμάτων της Ελλάδος -Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Λαογραφίας και πολιτισμικής ανθρωπολογίας- και ιδιαιτέρως του Κρητικού λαϊκού πολιτισμού και μουσικής με μεγάλο συγγραφικό έργο και προσφορά. Προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ και ελπίζω να έχομε την δυνατότητα να μας μιλήσει τι γίνεται εκεί σχετικά με την Ελληνική και κρητική μουσική και γενικότερα τον πολιτισμό. 
Η κ. Μ. Χναράκη «τυχαίνει» να σχετίζεται στενά με την περιοχή μας.
Με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον είχαμε την χαρά να ενημερωθούμε  από την κ. Λουτζάκη καθηγήτρια του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών για την έρευνα και την εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που συνηγορεί να γίνει Μουσείο- εκπαιδευτικό ίδρυμα- που θα έχει αναφορά τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την μουσική και μάλιστα σε ένα προσφερόμενο χώρο- Λουσακιές – που στα πλαίσια της αποκέντρωσης έχει μόνο πλεονεκτήματα.
Το πλέον Δυτικό της Κρήτης, η Κίσαμος δεν είναι μόνο από φυσικής ομορφιάς, επιλογή προτεραιότητας των επισκεπτών αλλά και αρχαιολογικά ιστορικά. Ο Δήμος εγγυάται την δια μέσου σταθερών εισπράξεων οικονομική σύμπραξη.
Στον δρόμο προς την υλοποίηση του Μουσείου Μουσικών προέκυψαν και θα προκύψουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα λόγω και του πλήθους των συνεργαζομένων φορέων. Η δεδηλωμένη διάθεση υποστήριξης από τη Δημοτική αρχή Κισάμου αλλά και από την Περιφέρεια πρέπει να τείνει και στην ανεύρεση ειδικών μελετητών τεχνογνωσίας για τις αναγκαίες διαδικασίες κατάρτισης ολοκληρωμένου φακέλλου, ό,τι απαιτείται για τη χρηματοδότηση των μελετών. Αξίζει και συγχαίρομε μια προσπάθεια που οραματίζεται ένα έργο όχι «εις το παραχρήμα» - άλλο ένα λαογραφικομουσικό μουσείο- αλλά «εις το εσαεί» χώρο μουσικής παιδείας και πολιτισμού. 
Γ. Πευκιανάκης -φιλόλογος π. Λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια: