Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΙΣΩΣ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Μια εφημερίδα του 1929 είχε βρει συγχωρεμένος δάσκαλος ο Γιάννη Νταγκουνάκης και την είχε συμπεριλάβει στο πολύ καλό βιβλίο του "100 χρόνια Λουσακιές μέσα από το σχολικό αρχείο".
Αγροτική Κίσαμος μια εβδομαδιαία Πολιτική, Γεωργική, Εμπορική και Κοινωνική εφημερίδα που ξεκίνησε το 1925 και όπως λέει και η επικεφαλίδα ήταν υπεύθυνη για τα άρθρα της μια ομάδα εφέδρων αγροτών, που την αποτελούσαν ο Κωνσταντουλής, ο Αννουσάκης και ο Αντωνιουδάκης. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφημίσεις της εποχής, γιατί μέσα από αυτές βλέπεις τα μαγαζιά του παλιού Καστελιού, αλλά και τα κοινωνικά...ειδικά η εφημερίδα ενημερώνει για τις αφίξεις στην πόλη και τις αναχωρήσεις.
Δεν υπήρχε μάλλον εκείνη την εποχή στήλη με πωλήσεις και όποιος πουλούσε κάτι το έγραφαν στην στήλη "Ειδοποιήσεις".
Κρίμα που δεν έχουμε ένα ολόκληρο φύλλο για να δούμε και τα υπόλοιπα θέματα της εφημερίδας.
Πάντως κάπου θα πρέπει να υπάρχει έστω και αυτό το φύλο που έχει ημερομηνία Κυριακή 28 Ιουλίου 1929.

Δεν υπάρχουν σχόλια: