Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ προ -τελευταίο

Αποσπάσματα απο το σχολικό ημερολόγιο του Παπαδάκη Λευτέρη. Γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη και στα χωριά της Επαρχίας κατά τα έτη 1962-1966.
Νοέμβριος 1962 Ζούμε τα εγκαίνια της Τεχνικής σχολής της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου. Υποδοχές, εορτές και ομιλίες. Έρχονται οι υπουργοί Κούνδουρος Στυλιανός υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Αλιμπράντης Δημήτριος υφυπουργός οικονομικών.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Ιανουάριος 1963 21 Ιανουαρίου ξεκινάει η δεκαπενθήμερη διδασκαλική απεργία που σβήνει με πολιτική επιστράτευση. Στραγγαλισμός του αγώνα.
Απρίλιος 1963 Την Δευτέρα της Λαμπρής οργανώνεται απο τον Δέσποτα μια εκδρομή με φιλοξενία ξένων στο Κεφάλι. Πεζοπορούμε με τον πρωτοσύγκελο προς την Χρυσοσκαλίτισσα, κοιμόμαστε στο κελί των "Διακονιάριδων". Επιστροφή με γαϊδουράκια.
Ιανουάριος 1964 Βγαίνουν 230.000 δρχ και άλλες 300.000 δρχ απο την νομαρχία για να τελειώσουμε το σχολείο (δεύτερο δημοτικό), αγοράζουμε 12 φορτηγά πέτρα απο την Ποταμίδα, ο Νταγκουνόγιαννης γεμίζει τους λάκκους με ασβέστη. 
Σεπτέμβριος 1964 Μεταφερόμαστε στο νέο σχολείο, νοιώθουμε αλλόκοτα, μεγάλες αίθουσες, μεγάλα παράθυρα, ένα σκηνικό μεγαλόπρεπο. Παραγγείλαμε πίνακες, βάθρα, μεταφέραμε τα θρανία απο το παλιό σχολειό. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος, σήμερα είχαμε και το πρώτο ατύχημα μαθητή με αυτοκίνητο, ο Γ.Τ έπαθε ευτυχώς μόνο κάταγμα σε πόδι και χέρι.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ
Νοέμβριος 1965 Για τα συσσίτια μαζεύονται 7.000 δρχ, το εστιατόριο των συσσιτίων στο μαγαζί του Λυγιδάκη. Με μαθητές απο την τεχνική σχολή φέρνουμε ξύλα για το μαγείρεμα απο τον Κορφαλώνα, τα σκίζουμε στου Ροκάκη. .... Έχουμε πρόβλημα, τα μακαρόνια δεν πέτυχαν σήμερα, δώσαμε στα παιδιά να φάνε μόνο ψωμί.
Μάιος 1966 Μας επισκέπτεται ο αρχαιολόγος κ. Δαβάρας, και πάμε στους αρχαιολογικούς χώρους: Μαύρο Μώλος, Σελί, Πύργο, Πλακούρια, στη Μήθυμνα, στην Πολλυρήνια, φωτογραφίζει τον Σάτυρο στην συλλογή μας.
Δεκέμβριος 1966 Πέμπτη 8 νύχτα, ναυάγιο του επιβατικού πλοίου "ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ" στη Φαλκονέρα, φήμες, φόβοι διάχυτοι, τραγωδία. 10 Κισαμίτες νεκροί. Σφακιανάκης, οι αδελφοί Λαινάκηδες, Πετράκης, Μαλεφάκης, Χαιρετάκης, ο Γιώργος της Πόπης Χαλκιαδάκης, Κατράκης, ο  Αιμίλιος Μαρονικολάκης  και η μνηστή του η Ελενίτσα, η κόρη του Θωμά Καρτσωνάκη, η κόρη και ο γαμπρός του Τάσου Κουντουράκη. Δέηση του Δεσπότη στον Άγιο Σπυρίδωνα, το ίδιο βράδυ πνίγεται κι ο Τζέγκας ο ψαράς, ο τραγουδιστής της Γραμβούσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: