Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Μέρος ΙΙΙΙ

Σχολικό έτος 1959-1960
Το 2ο δημοτικό Καστελίου στεγαζόταν στα δωμάτια του γυμνασίου που είχαν κτιστεί το 1925 απο τον Δεσπότη Άνθιμο Λελεδάκη. Ήταν όμως ετοιμόρροπα. Εκεί περάσαμε το σχολικό έτος 1959-60. Στο σχολείο υπήρχε απέναντι ένα ένα οικόπεδο όχι άρτιο, και με τους μαθητές φυτεύσαμε δένδρα περάσαμε και νερό και υπήρχε η διάθεση να αγοράσουμε και του υπολοίπου απο τους ιδιοκτήτες. Με την Σχολική Εφορεία και τους γονείς αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε χρήματα. Πράγματι σε δυο μόλις χρόνια συγκεντρώσαμε 78.000 δρχ και η αγορά έγινε. Με κρατικά κονδύλια και προσωπική εργασία θεμελιώσαμε τις δυο δυτικές αίθουσες, γιατί το απαιτούσε ένας όρος του συμβολαίου ανταλλαγής.
Από τον Νοέμβριο ως τον Γενάρη βγαίνουμε σε έρανο, στην συλλογή χρημάτων μας βοηθά ο Δεσπότης, η εκκλησία, η Ένωση συνεταιρισμών, οι αμερικανοί με την βοήθεια του κ. Τσουρή αρχ/του, και άλλοι πολλοί. Μαζεύουμε και 3.200 δρχ απο ένα χορό.
Με εργάτες τους κατοίκους της Καμάρας, ανοίξαμε και τ' άλλα θεμέλια του σχολείου στο οικόπεδο που έγινε ανταλλαγή μεταξύ του Ταμείου Εφέδρων και Ελευθερίου Μαρακάκη.
Σημειώσεις στο ημερολόγιο
α) Σεπτέμβριος 1960 Με τον Δεσπότη Ειρηναίο κινούμεθα να φτιάξουμε την Καστελιανή προτομή του Αναγνώστη Σκαλίδη. Ο έρανος των Ενναχωριανών κοινοτήτων είχε επιτυχία: Περιβόλια 3.205 δρχ, Κεφάλιου 3.107 δρχ, Αμυγδαλοκεφαλίου 1.695 δρχ.
β) Οκτώβριος 1960 Αντικατάσταση της δασκάλας Μαρίας Μουλογιαννάκη απο τον αδιόριστο διδάσκαλο και δικηγόρο κ. Αναγνωστάκη Αντρέα.
γ) Συτζούλης και Λεφάκης οι ανάδοχοι του έργου "2ο Δημοτικό σχολείο Καστελίου" κουβαλάμε πέτρες για τα θεμέλια απο τον Άγιο Αντώνη.
δ) Από το 1959 παρακολουθώ Αγγλικά με άλλους 6 ηλικιωμένους σε ένα γκρουπ ....απλά φοιτώ, ακούω, γράφω λίγο και διαβάζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: