Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Μέρος Ι

Σχολικό Έτος 1955 -56
20 Σεπτεμβρίου 1955 Άνοιγμα του σχολείου στα Περβόλια.  
07 Οκτωβρίου  1955 Θάνατος του πρωθυπουργού στρατάρχη Παπάγου
17 Νοεμβρίου 1955 Έγινε μόνο ανάγνωση, σ΄όλες τις τάξεις. Κατόπιν οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι για να βοηθήσουν τους οικείους των στο μάζεμα των ελαιών.
18-19 Νοεμβρίου 1955 Διεκόπησαν τα μαθήματα. Μια πρωτοφανής νοτιά εράβδισεν στην κυριολεξία τις ελιές. Ξέρανε και τα χωράφια. Και τ άλλα γειτονικά σχολεία διέκοψαν τα μαθήματα για να βοηθήσουν τα παιδιά στο μάζεμα. Πολλές μητέρες με παρακάλεσαν γι αυτό.
ΠΕΡΒΟΛΙΑ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
28-29 Νοεμβρίου παιδιατρική συγκέντρωση στο Καστέλλι στο εξατάξιο σχολείο.
30 Νοεμβρίου Επιστροφή στο σχολείο ...ο Νοέμβριος είναι μήνας πολλών διακοπών θεομηνιών και συγκεντρώσεων.
09 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή την τελευταία ώρα της Γεωγραφίας όλοι οι μαθητές παραβρέθηκαν στην κηδεία του γέροντος Καμηλογιώργου στον Αη Νικόλα.
14 Δεκεμβρίου 1955 Το απόγευμα πήγα στο Αμυγδαλοκεφάλι. Παρέλαβα από το εργοστάσιο της Κεραμωτής 35 οκάδες λάδι που έβγαλε το σχολείο μας. 
15 Δεκεμβρίου 1955 Φυτεύσαμε 10 λεύκες κάτω από το σχολείο, στον ποταμό.
12-13 Ιανουαρίου 1956 Με τα μαθητούρια ανοίξαμε 10 λάκκους για να φυτεύσουμε κυπαρισσάκια που προμηθευτήκαμε απο το Σφηνάρι, στο νεκροταφείο, στον Αη Γιάννη.
18 Ιανουαρίου 1956 Ζηλέψαμε την λιακάδα εκδρομή στο Κεφάλι στον Άγιο Αθανάσιο. Προλάβαμε και την λειτουργία. Επισκεφτήκαμε το 3θέσιο σχολείο (Δάσκαλοι Ν. Λιονής- Ναυσικά Πολάκη Περιβολάκη-Καλλέργη).
28 Ιανουαρίου 1956 οι μαθητές κάνουν μάθημα με τον παπά Νικόλα, τον αδελφό μου, τους δίδαξε το απολυτίκιο των 3 Ιεραρχών, και τους ερμήνευσε το ευαγγέλιο της Κυριακής.
02 -16 Φεβρουαρίου έχουν γραπτές εξετάσεις οι μαθητές της Ε' και ΣΤ'
06 Φεβρουαρίου 1956 Φοβερός χιονιάς έχει αρχίσει από χθες τη νύχτα. Δεν ήρθαν στο σχολείο οι 12 μαθητές του Λουχίου εξαιτίας του χιονιά αλλά και του αντιτυφικού εμβολίου που τους έγινε. Στο Λούχι πέθανε αυτές τις μέρες απο τύφο η Ε Φ.
11 Φεβρουαρίου 1956 ο χιονιάς συνεχίζεται αδύνατος η λειτουργία του σχολείου. Τα χιόνια έχουν σκεπάσει τα πάντα γύρω μας.
27 Φεβρουαρίου 1956 Μοιράσαμε στα παιδιά του σχολείου γάλα  σκόνη.
25 Μαρτίου 1956 Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία στο Λούχι έγινε στο σχολείο μας μαζί με την κοινότητα η καθιερωμένη σχολική γιορτή.
8 Απριλίου 1956 μαζί με άλλους χωριανούς διαπλατύναμε τον δρόμο από τη Στυφνοκαρά ως και το σχολείο.
Εδώ σταματάει το σχολικό ημερολόγιο του μονοθέσιου δημοτικού Περιβολίων του έτους 1955-56.

Σημειώσεις δασκάλου Παπαδάκη Ελευθέριου
Το σχολείο το επιθεώρησε και εμένα ο κ. Βασιλάκης επιθεωρητής, μας επισκεπτόταν τακτικά και ο συνταξιούχος δάσκαλος Ι. Φιωτάκης (ο οποίος έψαχνε στον πίνακα για ορθογραφικά λάθη και πάντα μιλούσε στα παιδιά με παραινετικά λόγια).
Είχαμε και ώρα κατηχητικού με τον παπά Νικόλα και παρασκευάζαμε γάλα σκόνη για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: