Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Όπως ξαναείπα, ο δήμαρχος Κισάμου έχει παραιτηθεί από τον πραγματικό ρόλο του, αλλά όχι από την καρέκλα του. Όμως, για τα επόμενα 2 χρόνια, αυτός και η συνεργάτες του έχουν την ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν στον δήμο μας.
Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με αυτά που όλοι βλέπουμε για τα μεγάλα έργα – πυροτεχνήματα, που συνεχώς ανακοινώνει ο δήμος και συνεχώς αποδεικνύονται αέρας κοπανιστός. Θέλω όμως να επισημάνω τρία απλά και βασικά πράγματα που η δημοτική αρχή υποχρεούται να παρέχει στους δημότες.
Καθημερινά όλοι μας βλέπουμε και ακούμε την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο δήμος μας, με τους μονίμως γεμάτους κάδους με σκουπίδια, με την αδυναμία να φτιαχτούν οι ζημιές στα αντλιοστάσια ύδρευσης και άρδευσης και με τους αγροτικούς δρόμους που σε πάρα πολλά χωριά είναι αδιάβατοι. Και στα τρία αυτά θέματα, τα τρία τελευταία χρόνια η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, αλλά φέτος χτυπήσαμε κόκκινο. Δεν πάει άλλο.
Η δημοτική αρχή αύξησε τα τέλη καθαριότητας και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε κάποιες δαπάνες του. Μας έλεγαν ακόμα ότι εξυγίαναν την υπηρεσία συμμαζεύοντας τις δαπάνες. Τελικά όμως, αν και εισπράττει περισσότερα από τους δημότες, τους ανταποδίδει μονίμως γεμάτους κάδους με τρομερή δυσοσμία, αλλά και μια πόλη και χωριά που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει καθαριότητα (εκτός και αν πάρουν εθελοντικές πρωτοβουλίες οι ίδιοι και οι κατά τόπους σύλλογοι).
Η δημοτική αρχή αύξησε και τα τέλη ύδρευσης. Όμως, κάθε φορά που χαλάσει ένα αντλιοστάσιο, κανείς δεν ξέρει πότε θα ξαναφτιαχτεί. Κάποια χρειάζονται μερικές εβδομάδες, κάποια μερικούς μήνες και κάποια δεν φτιάχνονται ποτέ. Άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν για πολύ μεγάλα διαστήματα, καλλιέργειες καταστρέφονται και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Είναι αλήθεια ότι πολλοί συνδημότες μας έχουν απαράδεκτη συμπεριφορά με το να μην πληρώνουν και με το να καταφεύγουν σε νεροκλοπή. Σε αυτό, πρέπει να υποστηρίζεται από όλους κάθε ενέργεια που κάνει κάθε δημοτική αρχή, για να το αντιμετωπίσει. Και εγώ και η παράταξή μου υποστηρίζουμε αυτές τις ενέργειες, είτε φέρνουν αποτέλεσμα είτε όχι. Αλλά αυτό δεν μπορεί να προβάλλεται ως μόνιμη δικαιολογία, για το ότι ο δήμος δεν παρέχει νερό στους νομοταγείς και συνεπείς δημότες. Επιπλέον, το υπουργείο εσωτερικών επιχορήγησε τον δήμο μας (όπως και τους άλλους δήμους) για να αντιμετωπίσει θέματα ύδρευσης με ποσό 150.000€. Και παρά τις αυξήσεις και τις επιχορηγήσεις, η κατάσταση είναι χείριστη.
Η δημοτική αρχή στα περισσότερα χωριά του δήμου μας, έχει ξεχάσει τι σημαίνει συντήρηση και καθαρισμός των αγροτικών δρόμων. Όπου μάλιστα είχαμε πρόσφατες θεομηνίες ή ισχυρές βροχές, μόνο με τρακτέρ μπορείς να πας στην περιουσία σου. Οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση και νιώθουν εγκαταλελειμμένοι. Όλο το καλοκαίρι αδυνατούσαν να προσεγγίσουν με τα αυτοκίνητά τους τα χωράφια τους. Ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο κάτι να γίνει, αλλά έτσι και αλλιώς η ταλαιπωρία είναι απερίγραπτη.
Κύριοι της δημοτικής αρχής, αυτά που γράφω είναι αυτά που βλέπω και κυρίως αυτά που ακούω καθημερινά όπου και αν πάω. Δεν περιμένω φτηνές απαντήσεις και δικαιολογίες. Είμαι σίγουρος πως
θα βρείτε πολλές τέτοιες. Από εσάς απαιτώ να βρείτε λύσεις, γιατί είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Απαντήστε μου με τα έργα σας.
Πως το είχατε πει στον απολογισμό σας; «Κύριε Μυλωνάκη, θα δείτε τα έργα μας μέσα από τα μάτια των δημοτών μας». Έτσι είναι. Αυτή την τραγωδία βλέπουν καθημερινά οι άνθρωποι και έχουν απηυδήσει. Με λίγα λόγια, «τα έχουν δει όλα με εσάς!!!».
Τέλος, καλώ κάθε δημότη να αναρωτηθεί: Διοίκησα μια τριετία έως τις προηγούμενες εκλογές και μια τριετία διοικεί και ο κύριος Σταθάκης. Συγκρινόταν η δική μου περίοδος με την σημερινή, όσο αφορά την καθαριότητα των οικισμών και της πόλης, την αποκομιδή των σκουπιδιών, την αποκατάσταση των ζημιών στην υδροάρδευση και την βατότητα των αγροτικών δρόμων; Απλή και σαφής ερώτηση.
Και για πόσα άλλα θέματα θα μπορούσα να μιλήσω. Η ανικανότητα είναι ξεκάθαρη και μη αναστρέψιμη από προσπάθειες προεκλογικού τύπου που ίσως να δούμε του χρόνου.


Μυλωνάκης Γεώργιος
πρώην δήμαρχος Κισάμου & επικεφαλής
της παράταξης μείζονος αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: