Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

Ανθυπολοχαγός
από τα Ροδωπού Κισάμου
Πριν από λίγο καιρό διάβαζα το βιβλίο «Ηρώον Πολεμιστών» του Νικολάου Καραγγιαννάκη που εκδόθηκε το έτος 1927 στα Χανιά στο οποίο περιλαμβάνονται ονόματα  και φωτογραφίες θυμάτων των Βαλκανικών πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, της Μικρασιατικής εκστρατείας και της Μικρασιατικής καταστροφής, καταγόμενων  κυρίως από το νομό Χανίων, πολεμικά τοπία και περιγραφές διαφόρων μαχών. 
Ανάμεσα στα εκατοντάδες ονόματα που καταγράφονται στο βιβλίο, μεγάλη εντύπωση και θαυμασμό μου προκάλεσε το σύντομο βιογραφικό ενός συνεπαρχιώτη μας Αξιωματικού του Ανθυπολοχαγού  Εμμανουήλ Ν. Γεωργακάκη από τα Ροδωπού Κισάμου το οποίο δημοσιεύω ως ελάχιστο φόρο τιμής για τη θυσία του και την προσφορά του προς την Πατρίδα.
«Έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 2 Ιουλίου 1921 προ της Κιουτάχειας της  Μικράς Ασίας.
Νεότατος μετέβηκε στην Κωνσταντινούπολη, οπότε μετά από λίγους μήνες διαμονή, επέστρεψε στην Κρήτη κατά τον απελευθερωτικό αγώνα αυτής, μετά το τέλος του οποίου επανήλθε  σε αυτή. Η διαμονή του διάρκεσε επί μια δεκαετία, υπηρετώντας την πατρίδα εκεί εν μέσω πολλαπλών κινδύνων  και μεταβαίνων από την Κωνσταντινούπολη εις την Βουλγαρία και Ρουμανία ως μέλος του Ελληνικού Κομιτάτου.
Αφού επανήλθε στην Κρήτη το έτος 1911, έλαβε μέρος ως  οπλαρχηγός στους ενδόξους πολέμους 1912-1913 και στη συνέχεια αυτών στον Ηπειρωτικό αγώνα ως λοχαγός εθελοντικού λόχου. Το έτος 1917 κατετάγη στο 6ο  Σύνταγμα Πεζικού ως Ανθυπολοχαγός. Τραυματίσθηκε στον τομέα του Στρυμόνα της Μακεδονίας.
Μετά την επούλωση της πληγής του μετέβη με το Σύνταγμα του  στην εκστρατεία της Ρωσίας και από εκεί απ’  ευθείας στη Μικρά Ασία για να θυσιάσει την ίδια του την ύπαρξη προς χάριν  της Πατρίδας».
Α  Θ  Α  Ν  Α  Τ  Ο   Σ
Μανόλης Σπανουδάκης 
Γερακιανά Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: